Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Totedyne

20. 1. 2009 23:27
plácání vymlácené slámy

Článek má zásadní chybu. Ten náhradní plyn, který k nám proudil a ke konci krize začal proudit i na Slovensko byl ruský. Spor byl skutečně mezi Rusy a Ukrajinci o cenu plynu, tranzitu a o technický plyn, který se kdesi v Ukrajině "ztrácel" v potrubí. Náhradní zdroje bude EU stavět bez rad autora, tak jako tak, vlastně to EU za finanční pomocí Gazpromu již dělá.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

20. 1. 2009 23:34
Re: plácání vymlácené slámy

A co má být. Za plyn jim platíme, v dolarech nebu eurech, nebo možná i korunách, protože měna je směnitelná. Oni nám tím nedělají charitu. Když jdu do supermarketu, tak to není od nich dobrý skutek, že mi prodají za peníze zboží. Naopak, bez mě by nemohli existovat - míněno spotřebitele. U Rusů je problém, že tu byla závislosti na jejich dodávce. Chce to zařídit se dle toho - více způsoby. Když přijde krize, může se hodit cokoli.

0 0
možnosti
BB

baggerfuhrer

20. 1. 2009 22:46
Domnivam se,

ze ta "bezplynova" lekce prisla jako na zavolanou. Malokdo si dovedl predstavit, co se stane, kdyz Rusko zavre (byt jen) na pouhych par dni plyn. Ted jiz je realnejsi predstava, uz vime. Pryc jsou argumenty "proc by to delal, ci "nebylo by to pro ne vyhodne, prisli by o penize". O romantickych predstavach o vetrnicich ci bionafte a realnem (a ted hned pouzitelnem vyuziti energie slunce) ani nemluve. Fico na slovensku skody vycislil tusim na sto milionu EUR denne, to je cca 2 700 000 000  (pro mene pozorne vice, nez dva a pul miliardy CZK  denne) a my mame podobnou exportni ekonomiku, ktera je zavisla na zdrojich a na nich stoji.  Pokud si mame alespon udrzet ekonomickou uroven, budeme energii potrebovat. Zatim tolik skvelych patentu, ci know how nemame, zato oproti "vyspelym" ekonomikam priznivou cenu prace. Zatim. V roce 1989 byla prumerna mzda priblizne 3000 nesmenitelnych korun, dnes je volne smenitelnych 21 470. Vyjadreno v Britske Libre, je to pomer tehdy/dnes 60 Ł/716 Ł bez infl.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

20. 1. 2009 22:52
Re: Domnivam se,

V 80. letech se plyn hromadně zaváděl. Samozřejmě, alternativní paliva jsou na místě. Tehdy se topilo uhlím, takže na ruském plynu jsme nebyli závislí. K čemuž je třeba se vrátit. Dobré bude zvětšení kapacit zásobníků, ale i částečné spalování biopaliv je na místě. Není nutné vše vyvézt do Rakouska či Německa. Je možné pěstovat i energetické plodiny, pro zemědělce může být výhodnější než produkovat mléko, což je pro ně občas i prodělečené, pokud jim řetězce stalčí ceny uměle dolů. Ona je nějaká travina či co, přes dva metry vysoké. Z toho pak jsou dělat agropelety, podobně jde i ze slámy.

Tahle paliva můžou mít význam i jako záložní zdroje, pro případ výpadku plynu.

0 0
možnosti
HN

handour

20. 1. 2009 22:29
Velice dobrý článek

pane Daníčku,

já osobně Rusy ráda nemám, protože jsou neuvěřitelně rozpínaví a chtějí vlastnit nejen tělo, ale i duši. Jakákoliv závislost na nich není žádoucí....O výběru to bohužel zatím není, snad jen jazyk komunikace bychom si mohli vybrat sami...:-/

0 0
možnosti
VD

vdanicek

20. 1. 2009 23:01
diky za reakci

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

20. 1. 2009 22:17
S tím se může plně ztotožnit

Asi taky pamatujete dobu, kdy závislost na ruském plynu byla minimální. Topilo se uhlím, svítiplynem, koksem. Není asi cílem, aby lidé na vesnicích zas spalovali hnědé uhlí v dehtujících kotlích. Proč ale velká část ekologických paliv jako pelet jde na export? Teplárny by kromě plynu mělý být schopné spalovat i jiné palivo, ať třeba pelety, nebo mazut. Původně mazutové teplárny byly předělány na plyn, výměna hořáku není problém.

Je jen rozumné chtít i zvýšit zásoby plynu na půl roku. Tj. to stačí na pokrytí celé hlavní toplné sezony a v létě alternativní plynovody pokryjí menší spotřebu i umožní doplnování zásob. Ale stejně by určitá část spotřeby měla být převedena na jiná paliva. Buď zcela, nebo mít kotle s dvěma hořáky, což lze jak u velkých tepláren, tak i u domách kotlů.

0 0
možnosti
S

SlusnyClovek

20. 1. 2009 22:24
Re: S tím se může plně ztotožnit

Samozřejmě, to co jsem psal, to jsou takové konkrétní úvahy. A podstatné je co jste psal Vy - Rusové jsou nespolehliví, mají tendenci vydírat, chtějí diktovat. Když si najdem řešení jiné, rázem bude jejich plyn levný.

Takže paradoxně levný plyn nejde využívat na 100% - to by mohlo být moc drahé. A vzpomenout na starší dobu, kdy se topilo jinak. Dnes jsou moderní ekologičtějí možnosti, jak pokud jde o kotle, tak i o paliva z obnovitelných zdrojů. Taky není hloupé, co mají lidé. Hlavní topení např. na plyn, a kromě toho krb na dřevo s teplovodní vložkou nebo něco podobného. Mít záložní zdroj tepla se může hodit i jinak, kromě romantiky to může být i snížení nákladů na vytápění. Ale hlavní důvod může být i ty případné krize.

0 0
možnosti
L

lopata12345

20. 1. 2009 22:16
Trochu mimo

Kdyby se tohle cviceni ocitlo na slovenskem serveru, trochu by me zamrazilo. Ale v Cechach pro, ktere to bylo jen zpestreni nudneho mesice (mame zasoby a severni trasu). Vydrzeli bysme s nepatrnym omezenim az do brezna. A to by zas nebavilo Gazprom bejt bez penez.

>

A mrzi me, ze mate blbe popsany nejlepsi obrazek od pana Navratila. Ucitel ma byt Putin.

>

Holt nemate rad Rusy. Ja zas nemam rad zlodeje a pocitam mezi ne i Ukrajinu. A netvrdte mi, ze byste po nekom poslal penize s vedomi, ze pulku ukradne. Rusove jsou holt tvrdy. JSOU velmoc i kdyz se to hodne lidem a zemim nelibi, ale da se s nima. Zrovna Putin je totiz dost citelnej. Nic uzivejte Izrael, tam zas mate arabske trable a ty taky jen tak nediverzifikujete. Clovek to nesmi brat tak vazne. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 107
  • Celková karma 18,62
  • Průměrná čtenost 3410x
Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.