Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izraelské zdravotnictví-Soulad veřejného a soukromého 4. Vztahy

Lékař je v Izraeli po ukončení stáže lékařem pro všechno. Teoreticky si i bez atestací můžete otevřít ordinaci plastického chirurga a transplantovat obličej. Jenže k Vám nikdo nepřijde a nedostanete podporu komory ani pojištění. Žádná nemocnice Vás nezaměstná. Kladným výsledkem tohoto přístupu je, že je volnější trh práce a lze snadno najít práci a vydělat si peníze.

Je mnoho velmi kvalitních praktických lékařů zcela bez atestace. Lékaři tak za velmi slušný peníz mohou pracovat jako soukromí poradci domovů důchodců apod. Jedna z mých praxí (a mnohých mých kolegů) je využití licence internisty na ordinaci praktického lékaře. Při současném celosvětovém nedostatku lékařů to pomáhá udržet lékaře v oboru.

Záchranná služba má práh dojezdu deset minut, ale je záhodno aby to bylo pět minut. Při potřebě intenzivní péče vyjíždí na zavolání nejbližší záchranka v terénu a zároveň pojízdná jednotka intensivní péče s lékařem a dvěma paramediky. Cílem je aby sestra na příjmu a paramedik měli stejnou fakultu university, protože se přechází na jednotný systém intensivní péče. Lékaři v záchrance a na příjmu by měli mít v buducnu stejnou atestaci.

Vztah mezi pojišťovnami a zdravotními zařízeními je veskrze obchodní, každý rok se uzavírají nové smlouvy na služby, která zdravotnická zřízení poskytují. A pokladny si vybírají, toho, kdo jim provede nejlevněji operace, srdeční katetrizace, různá ambulantní vyšetření a podobně. Většinou si pokladna vybere jednu nemocnici v oblasti na všechno a dostane poměrnou cenu, kterou dále smlouvá a dohoda je podobná blízkovýchodnímu bazaru. A tak pokladny mění nemocnice každých několik let. Je třeba doplnit, že služby jsou v nemocnicích na velmi podobné úrovni a to je jedna z vynikajících výjimečností Izraele.

Někdy je výhodnější nasmlouvat soukromou nemocnici.

Pokladny si dokonce některé nemocnice kupují. Maccabi si nedávno koupila soukromou sít Assuta a postavila novou ohromnou soukromou nemocnici. Všeobecná pojišťovna vlastní sít veřejných nemocnic například Carmel v Haifě, Kaplan V Rechovot. Centrum nemocnic Rabín v Petah Tikvě s Beilinsonem a Schnaiderem Davidofem a dalšími je její vlajková loď. Všeobecná pojištěna vlastní řadu dalších nemocnic a rehabilitačních a geriatrických a vědecká výzkumných center, proto je také nejtvrdší ve vyjednávání o procedurách.

Problém je, že nejlepší ortopedie v Izraeli je v Assaf Harofe a to je státní nemocnice všichni tam musí nabídnout ošetření. Na co by také lákali přeběhlíky z ostatních pokladen, že. Podobný problém je s nemocnicí Ichilov v Tel Avivu. Tak i Státní, nebo městské nemocnice vydělávají. Fronty na zdravotní služby v Izraeli téměř nejsou. Pokud je něco důležité, elektivní věci mohou počkat. Například tak dostala jedna moje nemocná, vyšetření plícních funkcí příští měsíc (je to zvláštní vyšetření, které se dělá jen v některých centrech). Po mém rozhovoru s přednostou to dostala do tří dnů. Příští týden uděláme katetrizaci s měřením  shuntů a saturací mezi pravým a levým srdcem a plícemi a spočítáme významnost srdeční vady. Pak se rozhodne o uzavření průchodu mezi oběma stranami srdce. To je třeba udělat rychle, protože stav pacientky se zhoršuje. Hematolologické vyšetření jiného pacienta, jsme naplánovali na příští měsíc, protože nikam nespěcháme.

Protože jsou všichni samostatní, nemohou si dovolit natáhnout ruku ke státu, když chtějí například novou magnetickou rezonanci, ale musí si na ni vydělat, prodejem služeb do zahraničí a mezinárodními výzkumy. Stejně tak využívají mezinárodní sít dárců = mecenášů, kteří jsou velmi často křesťané a ti investují a darují na peníze na budování nových pavilonů a koupi přístrojů. Je mezinárodní sít vyhledávačů dárců peněz, kteří za to berou až deset procent z daru. Umím si představit, že po úpravě zákonů, by bylo možné darovat peníze i Českým nemocnicím. V Assaf Harofe dnes dostavují Trauma Centrum za X milionů dolarů, to je sice shodou okolností dar bývalého prezidenta Šamíra, ale najde se mnoho nejrůznějších případů dárců ze západní Evropy a z Ameriky. Jak jsem napsal, toto předpokládá průhledné a stabilní zákony. Pro závistivce. Proč deset procent. Protože dotyčný má kontakty. A když využiji jeho služeb, dostanu z deseti milionů devět, jinak bych neměl nic. Státu odpovídám, jak s darem naložím. Často jde o matching já dám deset milionů a stát mi ještě deset přidá a postaví se nová klinika.

V Izraeli je velmi rozvinuta léčebná turistika především z Ruska. V Rusku žije řada bohatých lidí, kteří zjistili, že ruská medicína je tak špatná, že ani za miliony není možné zdraví koupit. A tak pánové nakopnou osobní tryskáče a létají se léčit za těžké peníze do Izraele. Do USA je to dál a zdravotnictví tam ani na nejlepších klinikách není výrazně lepší. Dnes jsou už celé agentury, které vozí ruské boháče. Postarají se o Hotel za nejméně 1000 $ na den, limuzínu s řidičem a zajistí ošetření. Není výjimkou (spíše je to pravidlem), že léčebný pobyt přijde daného zbohatlíka na 50 tisíc $. Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že ani na nejlepších ruských klinikách nedostanete kvalitní péči, a nechápu, kde berou takové diagnosy. Vybavení mají špičkové, ale to je tak, že když to samé vybavení dodám do rovníkové afriky, tak si v tom lepším případě z něj místní obyvatelé udělají chatrče. V Rusku je to podobné. Přístroje mají, jen hlava, která je umí používat, chybí. Ta se tak snadno koupit nedá. Dnes se jezdí do Izraele Kazaši na doškolování. Proto se vážně zbývám myšlenkou, začít vozit Izraelské odborníky do Moskvy. Zatím se to řeší telemostem, ale je jasné, že osobní kontakt je lepší.  Závisí to na vůli Rusů, jak se učit, tak platit, samozřejmě.  Ale jak řekli Mireček z básníků a Lenin seučit, seučit, seučit.

Lékaři jsou nasmlouvání podle tabulek a podle toho, jak Vás daná pokladna chce. Já mám například tak výhodnou smlouvu, že se vyplatí stejně jako moje soukromá praxe, a jsou tací, kteří jsou na tom ještě lépe (většina je na tom hůře, přirozeně, ale ti si také nemohou otevřít soukromou praxi). Pojišťovna si pak vykazuje, máme toho a toho doktora, máme tu a tu proceduru a tak lákají nové pojištěnce a prodávají různá připojištění. Inu, je to obchod.

Jídlo je v izraelských nemocnicích kapitola sama pro sebe, většinou se to nedá jíst, ale poslední dobou už je mnoho výjimek. Nemocnice pochopily, že pokud dají pacientům a personálu, lepší jídlo, budou mít lepší jméno. Začal s tím Rambam, tam bylo jídlo ještě v devadesátých letech hnus. Za mě bylo jídlo vynikající včetně pověstného ananasu s vaječnou šlehačkou (musí být košer, že), proto začal Rabín MC, nejdříve v Beilinsonu a potom všude a šíří se to rychle i jinde. V Assaf Harofe se jídlo stále nedá jíst. Náklady jsou podobné, do nákladů nemocnice se to promítá minimálně. Věc jen ve vůli a prioritách. Pacienti v Beilinsonu dostanou ráno nabídku, ze které si vyberou jídlo, a poté ho dostanou na připravené na podnose se jménem. Je stejné jako pro personál. Dnes byl jídelníček personálu v Beilinsonu :

Saláty:

Rajčatový, okurkový, červená řepa s cibulkou, bramborový, lilkový bez majonézy, kukuřičný s houbami,  cizrnový.

Stálé přídavky:

Pálivé papričky (mění se schukem nebo arisou), tchyna (třený sezam), třená cizrna (chumus), ketčup, hořčice, rajská dřen.

Polévky:

čočková, hovězí

Přílohy:

Rýže s kukuřičnými zrnky, kari špagety s hráškem, batata, vařená mrkev s hráškem.

Hlavní pokrm:

Stálá nabídka: Pečená kuřecí stehna, smažená ryba, vařené a smařené karbanátky, vegetariánské menu.

Denní nabídka: řízek, Stroganof, Čína.

Beilinson si také vydělává, prodejem obědů a Cateringem. Přesto, z důvodu krize omezují nabídku, zejména ryb, protože jsou drahé.

Jsou lidé, kteří říkají, že v dětské nemocnici Schnaideru vaří lépe.

Pokud se zeptáte Izraelců, budou si na zdravotnictví stěžovat, ale vždy se budou chtít vrátit do Izraele, aby tam dostali léčbu.

Když se budoval nový izraelský systém zdravotnictví, který se později ukázal jako velmi úspěšný, začal se připravovat za vlády pravicového likudu s posvěcením, jak pravice, tak levice a u zrodu stál Natanyahu i Shohat i Haim Ramon a uvedl se do praxe za vlády sociálních demokratů. Protože židům je jasné, že zdravotní, sociální a pensijní systém jsou příliš vážné věci, než aby mohly být důvodem k politickému boji. Pokud bych byl na místě prezidenta, řekl bych "Dost!". Pozval bych si všechny politické strany, včetně komunistů, vytvořil bych výbory, pro vytvoření těchto sytémů a dohlédl bych na to, aby zástupci všech stran systém za pomocí odborníků připravili a schválil, abych jej i já mohl schválit. Konečně po dvaceti letech. V takovémto případě musí jít všechny politické spory stranou, jako tomu bylo při schválení nového zákoníku. Toto stále zůstává jen zbožným přáním.

Mám pro Vás pro všechny návrh, jestli se ti naši zástupci v parlamentu nedohodnou a nebudou se chovat alespon trochu rozumně, nevolte je. Prostě nevolte. Volte někoho jiného, kdo není v parlamentu. Když jim půjde o koryta, tak si to rozmyslí.

Závěrem lze říci, že já osobně jsem pro systém, kdy pacient platí a pojišťovna mu to vrací, ale to je samozřejmě v Česku z psychologického důvodu neprůchodné. Proto bych doporučil vzít jeden ze systémů zemí s podobnou velikostí a upravit ho. Je žádoucí, aby to nebyl systém nejlepší, nýbrž pro Česko NEJVHODNĚJŠÍ z těch nejlepších. Pokusů na lidech jsme zažili dost. Mnozí už dříve řekli to, co píši, já bych doporučil pozorně naslouchat odborníkům jako je prof. Pafko nebo dr. Schwarz a dalším (záměrně nejmenuji), veřejně říkajícím to co je třeba udělat.

 

Přji hezký den.

Autor: Vladimir Danicek | pátek 22.5.2009 9:55 | karma článku: 19,57 | přečteno: 2085x
  • Další články autora

Vladimir Danicek

Umělá inteligence není umělá a už vůbec ne inteligence píseň a báseň pro Xavera

Ano, ano čtete dobře, umělá inteligence není v zásadě vůbec žádná inteligence a už vůbec ne umělá. Můj starší syn to trefně nazval „actual stupidity“, neboli skutečná blbost.

27.2.2024 v 20:00 | Karma: 15,35 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Danicek

Přepis rozhovoru mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem. Dojem z Vladimíra Putina.

Rozhovor mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem jsem si poslechl velmi důkladně. Dělal jsem si při tom samozřejmě poznámky a vzalo mi to asi tak půl dne. Motto. Já jsem vám to říkal. Zase měl Daníček pravdu jako vždycky.

19.2.2024 v 7:28 | Karma: 21,88 | Přečteno: 2911x | Osobní

Vladimir Danicek

Evropa dostane zemní plyn namísto z Ruska z Izraele

To že je Izrael jedna ze zemí, s dostatečnými zdroji zemního plynu je známá věc. Dosud si necháváme naše ložiska zemního plynu pro sebe.

10.3.2022 v 13:20 | Karma: 17,02 | Přečteno: 499x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Vítězem voleb je Vít Rakušan je premiérem a STAN Sestaví vládu

STAN Piráty nepotřebuje. Piráti jsou mrtvá strana. Bez Víta Rakušana nikdo vládu nesestaví. Proto by byl hloupý, pokud by nežádal křeslo premiéra. Musí jednat tvrdě a nelítostně.

10.10.2021 v 8:56 | Karma: 12,25 | Přečteno: 794x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Odkud je koncovka -ová (člověk nebo věc)

V době národního obrození byla vracena Čeština do česká kultury a byla provedena korekce jazyka Českého. Jména jako Kramerius, Dobrovský, Jungmann , Thám a další jsou všeobecně známa. Není potřeba rozvádět.

2.6.2021 v 10:04 | Karma: 14,71 | Přečteno: 1260x | Společnost

Vladimir Danicek

50 % muslimů očkováno proti Covidu. A kde je Evropa?

Jistě jedná se jen o izraelské muslimy, kteří společně s ostatními náboženskými menšinami kapku méně spolupracují. A tak, když většina populace dochází k 70 procentům oni mají zatím jen procent padesát. Ale i tak je to super.

31.1.2021 v 10:56 | Karma: 21,81 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Danicek

Ne nemáte pravdu pane Železný

Ne že by se nemýlil pan Holec, ale Vy jste nepochopil podstatu nebo jak vy novináři rádi říkáte Meritum věci. Nejde přece vůbec o Vaše znalosti o gen. Svobodovi. Ne Nejde!

24.7.2020 v 10:01 | Karma: 33,95 | Přečteno: 1810x | Společnost

Vladimir Danicek

Nikdo jich neměl víc

Nečekejte zde bilancování souzení a jiné výlevy. To už za mě udělaly tisíce jiných. Pan Gott byl jistě talentem, který se rodí jednou za staletí a využil své schopnosti naplno. Nechápu proč by se měl plést do politiky.

14.10.2019 v 12:50 | Karma: 19,56 | Přečteno: 682x | Kultura

Vladimir Danicek

Matka Tereza a predátor Uragán Boris

Boris Johnson je to čemu se říká v obchodu (business in eng) a politice přirozený predátor (NP – Natural predator).

27.7.2019 v 10:14 | Karma: 30,81 | Přečteno: 870x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

ČSSD zachrání zlý Paroubek, ne chytrý Zeman

A šrapnel je tu. Já, stejně jako pan prezident, rád šrapnely, chcete šrapnel? Tak by řekl Werich v Čochtanovi.

4.3.2019 v 8:00 | Karma: 13,04 | Přečteno: 422x | Politika

Vladimir Danicek

Schizofrenie Babiše politiků a tisku

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.

17.11.2018 v 12:23 | Karma: 31,25 | Přečteno: 845x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

A kdo to je ten Hutka?...

„Zpěvák odpověděl jsem ženě.“ „Toho neznám, nikdy jsem o něm neslyšela.“ „No ten, co zpívá tu písničku...“ a najednou jsem si nemohl vzpomenout na název té jediné známé Hutkovy písně, kterou zazpíval v roce 1989 na Václaváku.

4.8.2018 v 14:00 | Karma: 44,82 | Přečteno: 3821x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Ruského vyslance je třeba poslat do Moskvy bez ohledu na dění v Británii

Kdo mě zná, ví o mém tvrdém postoji za zájmy českých lidí a České republiky, bez ohledu na to, kdo si dovolí proti nám postupovat. V minulosti to byla Kanada či Norsko, dnes je to Rusko.

25.3.2018 v 11:07 | Karma: 24,30 | Přečteno: 1095x | Politika

Vladimir Danicek

Boj je dobojován

--------------------------------------------------------------------------------------- Ještě nejsou výsledky voleb. A to je ten čas abych Vám řekl několik vět.

27.1.2018 v 14:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 540x | Politika

Vladimir Danicek

Není máslo ani toaleťák nejsou vejce ani vata ani vložky mezi nožky

Mám před sebou tu surrealistickou scénu, jak sestry u nás na Karláku v nemocnici křičí “ holky přišly vložky“ a hrnou se každá z nich si ukrást balík vložek, protože český slogan zní: „Nejsou vložky mezi nožky, není toaleťák“.

9.10.2017 v 9:08 | Karma: 26,54 | Přečteno: 1215x | Ekonomika

Vladimir Danicek

Kradou vám váš majetek, Lithium jsou výplaty, byty, auta, které můžete mít.

ČSSD je přesvědčena že může beztrestně vzít každému z Vás 300 000 korun. Dar Lithia zadarmo „Australanům“.

7.10.2017 v 9:52 | Karma: 44,27 | Přečteno: 4929x | Ekonomika

Vladimir Danicek

Obelhaní

Tak tady máme konec aféry Herman Brady. Ale před tím, než sklouzneme k jakýmkoli závěrům, pojďme si zopakovat fakta. Fakta jsou také skutečnosti. Tak pěkně po pořádku.

28.10.2016 v 2:55 | Karma: 38,93 | Přečteno: 1551x | Politika

Vladimir Danicek

Začátek prezidentské volební kampaně 28.10.2016.

Ano prezidentská volební kampaň začala. Začala včas a první volební mítink bude 28. 10. 2016 na Staroměstském náměstí. Přítomní budou v zásadě všichni hlavní protikandidáti a jejich strany.

24.10.2016 v 7:30 | Karma: 34,86 | Přečteno: 1199x | Politika

Vladimir Danicek

Clanek smazan

Clanek smazan po dohode s firmou Clanek smazan po dohode s firmou Clanek smazan po dohode s firmou Clanek smazan po dohode s firmou Clanek smazan po dohode s firmou

30.12.2014 v 12:26 | Karma: 28,97 | Přečteno: 4655x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Danicek

Příčiny infarktu ve věku 20 let

Se zájmem jsem si přečetl článek v deníku DNES o mladém fotbalistovi z Guinei, který utrpěl myokardiální infarkt ve věku dvaceti let. Jak jistě všichni vědí, jsem kardiolog a v tématu se vyznám.

31.8.2013 v 17:00 | Karma: 23,74 | Přečteno: 5620x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 107
  • Celková karma 18,62
  • Průměrná čtenost 3410x
Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.