Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izraelské zdravotnictví-Soulad veřejného a soukromého 3. Nemocnice

Zkrátka pacient platí na dřevo a pojišťovna mu:

1.      Buď nedá nic

2.      Dá mu část

3.      Zaplatí vše

To závisí na jeho smlouvě. Je záhodno si nejdříve vyřídit plnění, aby se člověk vyhnul nepříjemnostem. Jsou procedury, které jdou do tisíců i více šekelů a dát někde šek na dvacet tisíc s tím, že mi to pojišťovna zaplatí? No nevím.

Třicetituna? Poplatek?

Odpovězte si sami. Přijdu k lékaři, platím mu šílené peníze a navíc mu mám dát třicetikačku jako dýško. Proč jako?  Ať si to dá do základní ceny a vystaví mi účtenku s DPH na všechno najednou a já si to odečtu z daní, nebo to dám k proplacení pojišťovně jako ve Francii (tam mi do deseti dnů zaplatí 70% z ceny). Tak nezaplatím 500 Kč ale 530. Jaký je rozdíl?  Stejně mi to pojišťovna vrátí a plus mínus si odečte spoluúčast – podle pojišťovací smlouvy.

V Izraeli má každá pojišťovna smlouvu jinou. Platíte jinak, jak jsem uvedl nahoře. Spoluúčast nebo ne (myslím, že když ano tak to je 20 NIS, já tyhle věci neřeším, já to mám bez doplatku), tyhle nebo jiné služby, tohle nebo jiné připojištění. Děti i důchodci samozřejmě platí, pokud mají spoluúčast. Je třeba zdůraznit, že se platí spoluúčast jen jednou za tři měsíce jednorázově.

Základní péči mají všechny pojišťovny danou zákonem, je dostatečná na to aby každý dostal důstojné zdravotní ošetření nic víc. Je to ale víc než to nejlepší ve většině zemí Evropy.  Výjimky jsou Francie nebo Španělsko, kde je také skvělé pojištění, jenže dražší. Židi si to spočítali dobře.

Z tohoto důvodu jsou Izraelci velmi konzervativní. Než jsme dostali souhlas „Povinného zdravotního rozpočtu” na troponin, skoro jsme vypustili duši. Schválili to jen po mezinárodních výzkumech dokazujících, jeho prospěšnost. Na druhou stranu se neplýtvá.

Sami chápete, že celá debata o poplatcích je nesmysl. Jen toto řešení je dostatečný důkaz o tom, že Topolánkova vláda nechápala, co je levicový a co je pravicový přístup. V mém oboru dělala levicovou reformu levicového systému, říznutou návratem k systému, který většina zemí už dávno opustila pro jeho finanční nevýhodnost.

A co má být, že dr. Julínek dostal z Evropy za úkol provést reformu, jak tvrdí. Reformu udělat měl ale dobře a ne takovou parodii na reformu. Jen je možné kroutit hlavou nad tím, která skopová hlava tuhle hloupost vymyslela. Jak jsem napsal nahoře J&D  Cimrman Julínek se sousedem Padevětem Topolánkem chtěli dokázat, že tudy cesta nevede. 

Protože byla reforma levicová a vyžadovala kontrolu, přirozeně vyžadovala i poplatky.  Nebyl tu vztah poskytovatele a plátce služby, ale vztah konzumenta, kterého museli zastrašovat třicetikačkou, aby příliš nekonzumoval. Nejhorší bylo, že se to báli přiznat. Pravicová reforma využije spoluúčast podle toho, jestli to bude pojišťovna chtít a jakou smlouvu pojištěnec uzavře. To je systémové, svobodné a především tržní řešení. A může to být ne třicet korun, ale třicet procent, jako jinde. Jiný to bude mít zcela bez.

Levice, kouzlem nechtěného shodila levicovou reformu. Ale to neznamená, že Česko nepotřebuje pravicovou reformu zdravotnictví.

Jedno z řešení je dát lidem vybrat, drahé pojištění bez poplatků, nebo levné s poplatky.

Ale systémový, kapitalistický přístup je už v myšlence:

„Za zdravotnictví platím! Proto, abych si to mohl dovolit, jsem pojištěn! Lékař (nemocnice) mi poskytují služby spojené se zdravím a ošetřením a pojišťovna to podle smlouvy zaplatí“!

"Podle smlouvy si zaplatím spoluúčast, nebo ne." (Třicetikačku, osmdesátikačku, třicet procent, to je úplně jedno.)

Protože pojištění je povinné a zdaleka celé neplatím sám, nemohu chtít, aby byly pojišťovny výdělečné. Mám hromadnou smlouvu. Už bylo dokázáno letitými zkušenostmi a ekonomickými výzkumy, že toto řešení mi dává více, než klasický typ soukromé pojistky.

Výhody a zároveň nevýhody soukromé pojistky:

Je neměnná, co jsem si nasmlouval, to mám a to je u stále se měnícího se zdravotnictví dnes nevýhoda. Na druhou stranu ani pojišťovna mi nemůže změnit smlouvu a dostanu to, co s čím na začátku souhlasila, i když to bylo před padesáti lety, ale jen po boji. Mohu dostat i léčbu v řádech milionů, včetně pense, ale je nebezpečí, že dnes už existuje jiná a lepší léčba, kterou ve smlouvě nemám.

Výhody a zároveň nevýhody společenské pojistky:

Pojišťovna ji může změnit k lepšímu i k horšímu. Je levnější, ale nehradí některé věci plně (například transplantace, zuby a brýle, apod.). Když se do rozpočtu dostane Plavix na rok, dostanu ho. (U soukromé možná také, ale není to její povinnost, pokud nebylo ve smlouvě uvedeno jinak.)

S ohledem na kvalitní zdravotní pojištění, není dnes v Izraeli soukromé zdravotní pojištění v oblibě. Mnoho lidí si platí jen doplněk na drahé operace. Především ti bohatší.

Léky jsou hrazeny pojišťovnami jednak, podle toho co mají předepsáno v „Povinném zdravotním rozpočtu”, a jednak podle druhu nemoci. Ty první jsou drahé léky, a jestliže zdravotní výbor státu rozhodl podle výzkumům, že bude Herceptin hrazen všem, tak jej dostanou všichni lidé s danou diagnosou. Ten, kdo potřebuje lék, který se na seznam nedostal (a téměř vždy je to oprávněně) se může obrátit na síť dárců sdružených v nadacích a téměř vždy se dá lék získat. Navíc pojišťovna může lék dodat i bez rozhodnutí výboru. Ostatní léky Vám pojišťovna proplácí plně, nebo s doplatkem, podle ceny vnitřního rozhodnutí příslušného orgánu pojišťovny. Je seznam léků, které hradí plně a které ne. Na recept je poplatek 12 NIS a řada léků je levnějších a nevyplatí se vzít na receptV lékárně pojišťovny dostanete léky za cenu pojišťovny. V soukromých lékárnách platíte a pojišťovna vám vrací tolik, kolik ona proplácí. V Superfarmu jste koupil lék za 1000, v lékárně pojišťovny je lék za 100 dostanete tedy 100, zbytek je věcí dohody mezi Vámi a soukromým lékárníkem. Vyplatí se tedy se zeptat na cenu léku, před tím než platím. Léky se nevracejí. Pojišťovny pečlivě vybírají nejlacinější léky a vozí je z Indie, z Číny, z Kanady nebo z Česka. Je několik generických izraelských firem, včetně té největší na světě - TEVA MEDICAL. Ta byla v minulosti v majetku pojišťoven. Každá pojišťovna má seznam přednostních léků a prostý lékař pojišťovny může ohrozit svoji smlouvu, pokud napíše něco, co není na seznamu. Trest přichází rychle, nejdříve v podobě snížení hranice počtu pacientů. (Snížení z 600 proplácených pacientů na 500 je celkem 10 000 NIS).

Pokud chce takový lék napsat, potřebuje schválení revizního lékaře. Já si prakticky mohu psát, co chci, ale s Erytropoetinem, nebo Viagrou na plicní hypertensi dělají problém i mě. Nedávno mi neschválili Viagru (Revatio) s odůvodněním, že pacient není z důvodu nemoci upoután na lůžko. Myslel jsem, že toho revizáka kopnu.

Tedy léky si kupujete u pojišťovny a ona rozhoduje, kolik lék stojí a kolik proplácí. Pokud ho kupujete soukromě, je záhodno si nejdříve zjistit kolik stojí. Plně je hrazeno jen několik nejlevnějších léků ve skupině.

Nemocnice, jsou podobně jako ve Francii veřejné a soukromé. Není rozdíl v péči, ale v soukromé nemocnici mi platí lépe. Na druhou stranu nemám žádné sociální výhody (pensijní, pojištění, odchodné, doplňkové pojištění).

Soukromé nemocnice, mohou platit lépe, protože nemusí držet ztrátová oddělení, jako interny. Soukromé nemocnice, nemusí ze zákona poskytovat celkovou zdravotní péči a mohou si vybírat pacienty. Pacient platí buď předem, nebo musí přinést plnění pojišťovny. Soukromá nemocnice nemá povinnost Vás přijmout a laboratorní prověrky, stejně jako doplňková vyšetření si platíte sami. V praxi to znamená, že buď ráno před operací zaplatíte X set za krevní odběr, nebo jdete domů a operace se nekoná. Na druhou stranu máte v ceně televizi, dortíky a různé rozmazlení.

Ve veřejné nemocnici není nadstandard, nadstandard je jen v soukromé nemocnici. Ve veřejné nemocnici si musíte televizi objednat u společnosti, která s nemocnicí spolupracuje a zaplatit, v soukromé nemocnici, máte vše v ceně. Ani v soukromé ani ve veřejné nemocnici nejsou jednolůžkové soukromé pokoje jako nadstandard. Proč? Nevím, to je všeobecný přístup. Jednolůžkové pokoje jsou využívány pro pacienty s těžkými infekcemi, onkologické, hematologické nebo smrtelně nemocné pacienty apod.

Téměř každá veřejná nemocnice je universitní a lékaři jsou učitelé na universitách. Veřejná nemocnice musí zajistit nejen celkovou zdravotní péči, léčí ty nejtěžší pacienty, ale musí vykazovat akademickou činnost. Asistentem můžete být jen po zveřejnění deseti vědeckých prací v zahraničních časopisech, na docenta jich potřebujete třicet a alespoň ve třetině být na prvním místě a v deseti nejvýznamnějších světových časopisech. Na profesora jich potřebujete padesát. Abyste mohl být přednostou oddělení, musíte mít za sebou podatestaci ne jednom ze špičkových ústavů světa. Nejlépe USA nebo Kanada. Evropa není příliš brána na zřetel. Jeden kolega se učil katetrizovat aortu v Paříži a CT a MRI se učí u Siemense v Německu, protože tam to vyrábějí a všechno platí. To by asi tak bylo všechno.

V obou nemocnicích pracují ti samí lékaři, ráno pro akademické jméno a výzkum pracuje lékař ve veřejné nemocnici a odpoledne a večer vydělává peníze v soukromém ústavu, nebo v soukromé praxi. To je zase více podobné Španělskému systému. Tak je zajištěna kvalitní akademická péče v obou typech nemocnic a ve všech, podotýkám ve všech zdravotnických zařízeních a lékaři si mohou vydělat peníze.

Kolik? To si nechám pro sebe, ale je to v pořádku.

Je zřejmé, že v soukromých praxích je místo i pro sestry a zdravotní techniky, které si v nemocnicích dokončují Ba, Ma nebo doktorát a poté mohou také růst akademicky. Doby kdy sestra vynášela bažanty, jsou ty tam. Dnes je potřeba spolupracovník lékaře jak na oddělení, tak v odborné laboratoři (sonar, CT, MRI, katetrizace a pod), který uvede jeho znalosti do praxe. Sestra se střední školou dnes může skutečně jen vynášet bažanty a změřit krevní tlak. Bez důkladné znalosti farmakologie ani nemůže dát léky.

Lékař je v Izraeli po ukončení stáže lékařem pro všechno. Teoreticky si i bez atestací můžete otevřít ordinaci plastického chirurga a transplantovat obličej. Jenže…

 

Teď se půjdu najíst do jídelny v Beilinsonu a zítra si povíme o tom jak se jí v Izraelských nemocnicích. Dobrou chuť

Autor: Vladimir Danicek | čtvrtek 21.5.2009 9:25 | karma článku: 21,33 | přečteno: 2565x
  • Další články autora

Vladimir Danicek

Umělá inteligence není umělá a už vůbec ne inteligence píseň a báseň pro Xavera

Ano, ano čtete dobře, umělá inteligence není v zásadě vůbec žádná inteligence a už vůbec ne umělá. Můj starší syn to trefně nazval „actual stupidity“, neboli skutečná blbost.

27.2.2024 v 20:00 | Karma: 15,35 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Danicek

Přepis rozhovoru mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem. Dojem z Vladimíra Putina.

Rozhovor mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem jsem si poslechl velmi důkladně. Dělal jsem si při tom samozřejmě poznámky a vzalo mi to asi tak půl dne. Motto. Já jsem vám to říkal. Zase měl Daníček pravdu jako vždycky.

19.2.2024 v 7:28 | Karma: 21,88 | Přečteno: 2914x | Osobní

Vladimir Danicek

Evropa dostane zemní plyn namísto z Ruska z Izraele

To že je Izrael jedna ze zemí, s dostatečnými zdroji zemního plynu je známá věc. Dosud si necháváme naše ložiska zemního plynu pro sebe.

10.3.2022 v 13:20 | Karma: 17,02 | Přečteno: 499x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Vítězem voleb je Vít Rakušan je premiérem a STAN Sestaví vládu

STAN Piráty nepotřebuje. Piráti jsou mrtvá strana. Bez Víta Rakušana nikdo vládu nesestaví. Proto by byl hloupý, pokud by nežádal křeslo premiéra. Musí jednat tvrdě a nelítostně.

10.10.2021 v 8:56 | Karma: 12,25 | Přečteno: 794x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Odkud je koncovka -ová (člověk nebo věc)

V době národního obrození byla vracena Čeština do česká kultury a byla provedena korekce jazyka Českého. Jména jako Kramerius, Dobrovský, Jungmann , Thám a další jsou všeobecně známa. Není potřeba rozvádět.

2.6.2021 v 10:04 | Karma: 14,71 | Přečteno: 1260x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 18,62
  • Průměrná čtenost 3410x
Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.