Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Izraelské zdravotnictví-Soulad veřejného a soukromého 2. Pojišťovny

Vraťme se k pojišťovnám. Kromě základního a už tradičního druhu pojišťoven, založených na profesním, nevýdělečném vlastníkovi, což je v Česku tradice, která pochází z prohnilé Habsburské monarchie a v Izraeli ji používala od roku 1914 do roku 1995 všeobecná zdravotní pokladna, patřící odborovému svazu.

Poštovna se dnes nazývá honosně „Všeobecná zdravotní služba“. Pojišťoven bylo více a každá někomu patřila a ten Někdo rozhodoval kolik vybrat a jak s penězi naložit.

Výsledky byly tyto:

1.      Pojišťovny odmítaly staré a nemocné pojištěnce, aby snížily náklady.

2.      Pojišťovny byly nákladnější, protože jejich administrace a přerozdělení vlastníkovi spolykaly značnou část vybraných peněz.

3.      Až uvidíte pana dr. Julínka tak mu vysvětlete, proč nemohla pojišťovna pana Chrenka přežít. Už to vyzkoušeli jinde, čistě ekonomicky. Ale Cimrmanovští Češi si musí znovu ověřit že:

Tudy cesta nevede“!

Zdravotní systém prošel v roce 1995 nutnou změnou. Na pojišťovny se dnes vztahuje zákon o Všeobecném zdravotním pojištění. Do roku 1995 bylo v Izraeli pojištění dobrovolné a nebyl pojištěn asi 1 milion obyvatel. Od roku 1995, jsou ze zákona pojištěni všichni, na základě „Veřejného pojištění“, Zákon je solidární založený na procentu z příjmů a my bohatší platíme více než chudí. Co se dá dělat. Stát jako jinde ve světě vybírá peníze a přesměrovává platbu na pojišťovnu. Tím podobnost končí.

Pokud jste podnikatel a nezaplatil jste. Je Vám pojištění spočítáno zaplaceno a s mastnou pokutou vybráno zpětně a to i za pomoci soudního vymahače. Takže pojišťovna vždy dostane to, co potřebuje, a vy platíte, to mi věřte. Pojišťovna je povinna poskytnout služby neméně v rozsahu „Povinného zdravotního rozpočtu“ (Sal Ha Briut).  Je tak rozhodováno, každý rok odborným výborem složeným z řiditelů pokladen, poslanců, a především ze špiček daných medicínských oborů. To je Glyvek, Herceptin, Plavix apod.

Pojišťovna je soukromý nevýdělečný orgán a nemá povinnost platit nic navíc, kromě zmíněného rozpočtu a standardní péče, kterou ze zákona poskytuje. (Hospitalizace, operace léky, lékaři apod.)

Zubní ošetřen, lázně, brýle apod. nejsou hrazené ze základního pojištění. 

Jsou, na zdravotní soukromé připojištění, které si můžete pořídit u kterékoli pojišťovny, ne zrovna u zdravotní pokladny. Pokud si to zajistíte u Vaší zdravotní pokladny, je to jednoznačně nejvýhodnější a dostanete na to hromadnou smlouvu, která je pro tyto účely výhodnější. Když chcete pojišťovna má povinnost, vás připojistit.

Nové pojišťovací systémy jsou řešeny několika cestami, mezi ty moderní patří správní firma, starající se o chod pojišťovny a která je placena podle kvality hospodaření, anebo zdravotní systém založený na principu moderního penzijního pojištění. (Shodněme se, že současné české důchody jsou almužna a ne pense. A Česko potřebuje i důchodovou reformu, kterou většina rozvinutých zemí už prošla.)

Ve Francii je obdoba izraelského základního pojištění "Všeobecné zdravotní pokrytí" (CMU). Většina francouzských pojištěnců platí na dřevo a dostane plnění do deseti dnů asi 70% - na základní pojištění.

Vraťme se k Izraeli.

Vztah nemocnice, lékaře a nemocného je čistě obchodní:

V Izraeli také platíte na dřevo.

Buď hotově, nebo kartou, anebo musíte přinést doklad plnění pokladny. Nedávno jsem platil u nás v jedné z nemocnic, ve které pracuji 200 šekelů za ortopedické vyšetření, protože tam pracuje ortopéd, který je v tomto oboru nejlepší v Izraeli. Vzal mě bez fronty, ale zaplatit jsem musel. Dal jsem úřednici šek s odkladem na měsíc, kdyby přeci jen revizní lékař souhlasil potvrdit plnění. Zlaté oči, které to viděly.

Pokud lékař léčí v nemocnici zdarma (nebo za úplatek, to je jedno protože se vždy předpokládá, že vzal úplatek, pokud neprokáže jinak) a přišlo by se na to, hrozí lékaři nejen okamžitá výpověď, ale i vězení, jako nedávno bývalému přednostovi příjmu nemocnice Ichilov. Přišel o licenci, o práci a dostal dva roky na tvrdo. Soudce řekl, že vzal tři tisíce šekelů. Prokázali mu jen jeden případ. Není šance. U soudu je pro lékaře presumpce viny a pacient má vždy pravdu.

Z osobní zkušenosti: Pokud chcete proceduru v soukromé nemocnici a dohodnete se soukromým lékařem (nejlepším v oboru) pojišťovna Vám (JEN) na připojištění zaplatí soukromou nemocnici (ve které navíc pracujete jako odborný smluvní lékař) a smluvního lékaře pojišťovny, rozdíl v ceně lékaře, kterého si vyberete, musíte doplatit buď hotově, nebo ze soukromého pojištění. Zde záleží na dohodě mezi vámi. Pokud je to kamarád, řekne „na oplátku“ a příště ho vy budete léčit zdarma a vy dostanete tu nižší sazbu.

Odbornému lékaři (musí být profesor, docent, nebo přednosta oodělení), se soukromou smlovou s pojištovnou platíte jeho plnou cenu (700-5000 šekelů) a pojišťovna Vám vrátí 70% z jeho ceny kterou má dohodnutou. Pokud vzal 5000 NIS, a má dohodu na 1000 NIS, dostanete 700 NIS. Zbytek si musíte dohodnout se soukromým připojištěním. Máte na to nárok jednou za tři mšsíce.

V nemocnicích v Izraeli se platí hotově. TEČKA.

Na pohotovosti se platí jen osmdesát šekelů v nemocnici jen za vyšetření přes šest set.

Pojišťovna plní smlouvu jen v těchto případech:

Jste hospitalizován. Jste onkologicky, nebo jinak nevyléčitelně nemocný (dialýza, transplantace). Úraz přivezený záchrankou (ne vlastními silami), pokud se jedná o dopravní nebo jinou nehodu, je třeba doklad z policie nebo standardní pojišťovny o nehodě. Máte žádanku od lékaře, v noci z pohotovosti. Jdete rodit.

Je zákon, že akutní případy se nejprve léčí a potom se vybírají peníze. Nikdo Vás neodmítne, když podepíšete vy nebo rodina, ale pak Vám pošlou exekutora.

Mám pacienta araba, je těžký sociální případ a invalidní důchodce, cukrovka, srdce, ledviny… znáte to. Šel na příjem na vlastní triko a nějak mi to „zapomněl“ říci a také ho poslali domů a nehospitalizovali. Dostal obstavení účtu a exekuci na 5 tisíc. A teď to řešte. Teď nemají na jídlo.

Lékaři jsou soukromníci, nebo zaměstnanci pojišťoven. Zaměstnanci pracují na středisku a není o to zájem. Je to pro mladé a začínající.

Lékař pracuje soukromě, bere X peněz a smlouva s pojišťovnou je vždy méně výhodná. Jenže pojišťovna Vám slíbí množství, takže nakonec beru víc, než kolik beru od jednotlivce.

Lékař pracuje pomocí internetu na centrálním počítači pojišťovny, bere peníze, jen když protáhl kartu. Pacient ví, že mi platí, ale také ví, že to zatáhne pojišťovna a karta je doklad. Takto pacient platí bezhotovostně. Jinak by mi platil na dřevo pětkrát tolik, dostal by účtenku, a ať si to vyřídí s pojišťovnou sám. Jako u případu popsaného výše.  Mám i takové pacienty.  Já jsem kapitalista, a jestli někde někdo platí nějaký poplatek, zajímá moji babičku, která je už dvacet let mrtvá. Já dostanu zaplaceno podle pro mě výhodné smlouvy, zcela určité netrpím, platím daně a spoluúčast je věc dohody pojišťovny s pojištěncem. Jsou pojišťovny, které poplatek mají. Jiné ne, ale to se netýká.

Zkrátka pacient platí na dřevo a pojišťovna mu:

 

Vím, že mnohé je ta poslední věta pokušením, tak to vydržte.

 

Pokračování v příštím článku, kde si vysvětlíme postavení lékaře, nemocnic a jak se jí v Beilinsonu. A také co je pravicové zdravotnictví.

Autor: Vladimir Danicek | středa 20.5.2009 9:07 | karma článku: 19,80 | přečteno: 2416x
  • Další články autora

Vladimir Danicek

Umělá inteligence není umělá a už vůbec ne inteligence píseň a báseň pro Xavera

Ano, ano čtete dobře, umělá inteligence není v zásadě vůbec žádná inteligence a už vůbec ne umělá. Můj starší syn to trefně nazval „actual stupidity“, neboli skutečná blbost.

27.2.2024 v 20:00 | Karma: 15,35 | Přečteno: 1574x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Danicek

Přepis rozhovoru mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem. Dojem z Vladimíra Putina.

Rozhovor mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem jsem si poslechl velmi důkladně. Dělal jsem si při tom samozřejmě poznámky a vzalo mi to asi tak půl dne. Motto. Já jsem vám to říkal. Zase měl Daníček pravdu jako vždycky.

19.2.2024 v 7:28 | Karma: 21,88 | Přečteno: 2911x | Osobní

Vladimir Danicek

Evropa dostane zemní plyn namísto z Ruska z Izraele

To že je Izrael jedna ze zemí, s dostatečnými zdroji zemního plynu je známá věc. Dosud si necháváme naše ložiska zemního plynu pro sebe.

10.3.2022 v 13:20 | Karma: 17,02 | Přečteno: 499x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Vítězem voleb je Vít Rakušan je premiérem a STAN Sestaví vládu

STAN Piráty nepotřebuje. Piráti jsou mrtvá strana. Bez Víta Rakušana nikdo vládu nesestaví. Proto by byl hloupý, pokud by nežádal křeslo premiéra. Musí jednat tvrdě a nelítostně.

10.10.2021 v 8:56 | Karma: 12,25 | Přečteno: 794x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Odkud je koncovka -ová (člověk nebo věc)

V době národního obrození byla vracena Čeština do česká kultury a byla provedena korekce jazyka Českého. Jména jako Kramerius, Dobrovský, Jungmann , Thám a další jsou všeobecně známa. Není potřeba rozvádět.

2.6.2021 v 10:04 | Karma: 14,71 | Přečteno: 1260x | Společnost

Vladimir Danicek

50 % muslimů očkováno proti Covidu. A kde je Evropa?

Jistě jedná se jen o izraelské muslimy, kteří společně s ostatními náboženskými menšinami kapku méně spolupracují. A tak, když většina populace dochází k 70 procentům oni mají zatím jen procent padesát. Ale i tak je to super.

31.1.2021 v 10:56 | Karma: 21,81 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Danicek

Ne nemáte pravdu pane Železný

Ne že by se nemýlil pan Holec, ale Vy jste nepochopil podstatu nebo jak vy novináři rádi říkáte Meritum věci. Nejde přece vůbec o Vaše znalosti o gen. Svobodovi. Ne Nejde!

24.7.2020 v 10:01 | Karma: 33,95 | Přečteno: 1810x | Společnost

Vladimir Danicek

Nikdo jich neměl víc

Nečekejte zde bilancování souzení a jiné výlevy. To už za mě udělaly tisíce jiných. Pan Gott byl jistě talentem, který se rodí jednou za staletí a využil své schopnosti naplno. Nechápu proč by se měl plést do politiky.

14.10.2019 v 12:50 | Karma: 19,56 | Přečteno: 682x | Kultura

Vladimir Danicek

Matka Tereza a predátor Uragán Boris

Boris Johnson je to čemu se říká v obchodu (business in eng) a politice přirozený predátor (NP – Natural predator).

27.7.2019 v 10:14 | Karma: 30,81 | Přečteno: 870x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

ČSSD zachrání zlý Paroubek, ne chytrý Zeman

A šrapnel je tu. Já, stejně jako pan prezident, rád šrapnely, chcete šrapnel? Tak by řekl Werich v Čochtanovi.

4.3.2019 v 8:00 | Karma: 13,04 | Přečteno: 422x | Politika

Vladimir Danicek

Schizofrenie Babiše politiků a tisku

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.

17.11.2018 v 12:23 | Karma: 31,25 | Přečteno: 845x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

A kdo to je ten Hutka?...

„Zpěvák odpověděl jsem ženě.“ „Toho neznám, nikdy jsem o něm neslyšela.“ „No ten, co zpívá tu písničku...“ a najednou jsem si nemohl vzpomenout na název té jediné známé Hutkovy písně, kterou zazpíval v roce 1989 na Václaváku.

4.8.2018 v 14:00 | Karma: 44,82 | Přečteno: 3821x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Ruského vyslance je třeba poslat do Moskvy bez ohledu na dění v Británii

Kdo mě zná, ví o mém tvrdém postoji za zájmy českých lidí a České republiky, bez ohledu na to, kdo si dovolí proti nám postupovat. V minulosti to byla Kanada či Norsko, dnes je to Rusko.

25.3.2018 v 11:07 | Karma: 24,30 | Přečteno: 1095x | Politika

Vladimir Danicek

Boj je dobojován

--------------------------------------------------------------------------------------- Ještě nejsou výsledky voleb. A to je ten čas abych Vám řekl několik vět.

27.1.2018 v 14:00 | Karma: 17,06 | Přečteno: 540x | Politika

Vladimir Danicek

Není máslo ani toaleťák nejsou vejce ani vata ani vložky mezi nožky

Mám před sebou tu surrealistickou scénu, jak sestry u nás na Karláku v nemocnici křičí “ holky přišly vložky“ a hrnou se každá z nich si ukrást balík vložek, protože český slogan zní: „Nejsou vložky mezi nožky, není toaleťák“.

9.10.2017 v 9:08 | Karma: 26,54 | Přečteno: 1215x | Ekonomika

Vladimir Danicek

Kradou vám váš majetek, Lithium jsou výplaty, byty, auta, které můžete mít.

ČSSD je přesvědčena že může beztrestně vzít každému z Vás 300 000 korun. Dar Lithia zadarmo „Australanům“.

7.10.2017 v 9:52 | Karma: 44,27 | Přečteno: 4929x | Ekonomika

Vladimir Danicek

Obelhaní

Tak tady máme konec aféry Herman Brady. Ale před tím, než sklouzneme k jakýmkoli závěrům, pojďme si zopakovat fakta. Fakta jsou také skutečnosti. Tak pěkně po pořádku.

28.10.2016 v 2:55 | Karma: 38,93 | Přečteno: 1551x | Politika

Vladimir Danicek

Začátek prezidentské volební kampaně 28.10.2016.

Ano prezidentská volební kampaň začala. Začala včas a první volební mítink bude 28. 10. 2016 na Staroměstském náměstí. Přítomní budou v zásadě všichni hlavní protikandidáti a jejich strany.

24.10.2016 v 7:30 | Karma: 34,86 | Přečteno: 1199x | Politika

Vladimir Danicek

Clanek smazan

Clanek smazan po dohode s firmou Clanek smazan po dohode s firmou Clanek smazan po dohode s firmou Clanek smazan po dohode s firmou Clanek smazan po dohode s firmou

30.12.2014 v 12:26 | Karma: 28,97 | Přečteno: 4655x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Danicek

Příčiny infarktu ve věku 20 let

Se zájmem jsem si přečetl článek v deníku DNES o mladém fotbalistovi z Guinei, který utrpěl myokardiální infarkt ve věku dvaceti let. Jak jistě všichni vědí, jsem kardiolog a v tématu se vyznám.

31.8.2013 v 17:00 | Karma: 23,74 | Přečteno: 5621x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 107
  • Celková karma 18,62
  • Průměrná čtenost 3410x
Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.