Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Silniční hesla – dobré vykročení ministra Bendla.

Ministr Bendl, jedna z nejdiskutovanějších postav české politické scény posledních měsíců je pro mě prozatím příjemným překvapením a s ministrem Pospíšilem tvoří dvě bílé ovce současné vlády. Nejspíš je to od Evropského vládce KG Topolánka kouzlo nechtěného, kdy potupná trafika pro někdejšího hejtmana vynesla na ministerský post docela schopného člověka.


To říkám s rezervou a váháním, protože zatím jde o první kroky, ale pokud bude v nastoupeném směru ministr Bendl pokračovat, stane se tím, že skutečně něco dělá už druhou výjimkou současné vlády.

Prozatím přišel se dvěma dobrými návrhy, jeden je vážení nákladních automobilů za účelem placení poplatků a druhým jsou výše zmíněná silniční hesla, úspěšně fungující v té či oné míře v zahraničí. Doplnil bych, že to není v Česku novinka a pamětníci si vzpomenou na pořady BESIP (bezpečnost silničního provozu), které mají na západě obdobu také. Jeden z důkazů, že ne všechno bylo za komunismu špatně a jistě by bylo dobré v tom pokračovat. Součástí pořadů mhou být jak rozhlasové, tak televizní výukové programy a reklamy na BESIP. To samozřejmě jako doplněk k připravovaným silničním heslům. Kdysi byl tento pořad součástí televizního vysílání a já si maně vzpomínám na výuku první pomoci na silnicích a na školu smyku.

Ministerstvo dopravy prosilo návrhy občanů na nová hesla BSIP.

Návrhy jsou brány částečně z toho, co jsem viděl a slyšel v zahraničí a na co si narychlo vzpomínám a z toho co mě kdysi učil můj děda, profesionální řidič. 

Tady jsou :

Na silnici vítězí ten, kdo dojede, ne ten kdo dojede první. 
Spěchej pomalu!
Nehoda je skoro vždy tvojí vinou, protože musíš myslet i za ostatní řidiče, za chodce a předvídat co v příští vteřině udělají. (Ne vždy se to dá splnit, nedávno mi skočil přes plot mezi jízdními pruhy někdo do vozovky, to jsem ubrzdil, ale paní za mnou "zapomněla zabrzdit" a zrušila mi auto, naštěstí ten pitomej sebevrah už přeběhl. To, že to bylo na Nový rok ráno, je neomlouvá). :-(
Opozdil ses o deset minut? Nevadí, zkrátíš si o to oběd.
Jezdi tak, aby lahev od minerálky, zpola plná vody a postavená na podlaze ani jednou nespadla.
Na silnici mysli nejen za sebe, ale i za jiného řidiče a chodce a nauč se předvídat, co v příští vteřině udělá a vždy počítej s horší variantou.
Pokud vidíš chodce u krajnice, počítej s tím, že ti může vejít do jízdní dráhy.
Když jsi na pochybách, preventivně zatrub. (Vyplatí se).
Chodec na přechodu má absolutní přednost. 
Pokud vozidlo ve vedlejším pruhu zastavilo před přechodem, nebo vozidlem MHD, zastav! S největší pravděpodobností tam bude chodec. 
Při objíždění vozidla MHD zpomal a dívej se pod přední kola. Chodci a zvláště děti často vybíhají před autobusem. Před předními koly autobusu můžeš vidět jejich nohy a včas zastavit. MYSLI ZA NĚ. (Velmi se to vyplatí).
Při objíždění vozidla MHD zpomal a zatrub!
Dívej se mezi zaparkovaná vozidla a hledej děti, mohou nečekaně skočit do vozovky. (Dospělí také).
Je nízký, nepozorný a ukrývá se. Ano, je to chlapec mezi parkujícími vozidly. Hledej ho a pamatuj, každý rok zemřou na silnicích stovky dětí a tisíce jsou zraněny. Odpovědnost je tvoje.
Dítě do věku devíti let má snížený obzor vidění a není dostatečně vyvinuté, aby mohlo přejít vozovku samo. Dítě do věku devíti let MUSÍ přecházet v doprovodu dospělého. 
Pamatuj, nechat přejít vozovku dítě mladší devíti let bez doprovodu dospělého, je zločin.
Řidiči pamatuj, že srazit chodce na přechodu je úmyslná vražda. (I podle zákona).
Řidiči vidíš tu stařenku s holí, která chce přejít silnici? Zastav a nech ji bezpečně přejít. Představ si že to je tvoje maminka nebo babička.
Řidiči vidíš toho starého pána s holí, to může být tvůj děda. Věz, že staří lidé mají mnohdy nejistou chůzi a mohou nečekaně vstoupit do vozovky. Mysli na to a zpomal!
Zapnuté bezpečnostní pásy zachraňují život. 
Chlapče (děvče) už jsi zkontroloval, že jsou rodiče připoutáni, teď zapni pás i sobě a můžete vyjet.
Klik, klik, klik kdo je první v soutěži o prvního připoutaného? (Jsou na toto téma i různé znělky s hudbou). Je možné v rámci výchovy BESIP udělat soutěž na českých školách o nejlepší dětskou znělku v pořadu televize a rádia, například „Hledáme talenty“. Bylo prokázáno, že právě děti mají na zapínání pásů veliký vliv. Doporučuji se zeptat v zahraničí na zkušenosti.
Maminko, věz, že tvoje nepřipoutané dítě vážící 8 kilo se v případě nárazu padesátikilometrovou rychlostí promění v neovladatelný letící předmět o váze 300 kilogramů.
Maminko, věz, že náraz v padesátikilometrové rychlosti se pro nepřipoutané dítě rovná pádu z třetího patra. Připoutej ho, také by si ho nevyhodila z třetího patra. (Převzato, přeloženo téměř doslovně, neověřeno!).
Nehneme se, dokud nejsou všichni připoutaní. Jak v předu, tak v zadu.
Řidiči připoutej se a nevymlouvej se, že jedeš jen pár metrů. Nejvíce dopravních nehod se stane v blízkosti domova.
Řidiči pamatuj! Dítě do deseti let potřebuje booster (sedačka ve tvaru polštáře, která se položí na sedačku vozidla, aby dítě sedělo výše a pás byl zapnut jako u dospělého), jinak je nebezpečí, že si při nehodě zlomí vaz. 
Řidiči věz, že pakování na místě pro invalidy je útok na bezbranného, při porušení pravidla ti odeberou na měsíc vozidlo, u soudu zakážou řízení na půl roku a čeká tě pokuta (přibližně deset tisíc korun).
Řidiči, jestliže ti ještě nebylo 21 let, musíš řídit jen v doprovodu dospělého nad 25 let a nesmíš mít více než dva spolujezdce. Jinak ti při kontrole odeberou vozidlo, u soudu zakážou řízení na půl roku a čeká tě pokuta (přibližně pět až deset tisíc korun).
Řidiči, jestliže ti ještě nebylo nad 25 let a nesmíš mít více než dva spolujezdce. Jinak ti při kontrole odeberou vozidlo, u soudu zakážou řízení na půl roku a čeká tě pokuta. Je jedno, jestli je vozidlo rodičů, známých anebo přítelkyně další měsíc se budete na něj dívat za plotem parkoviště.

Pozn. Cena těchto parkovišť je tak vysoká, že člověka přejde chuť na další přestupek. Nevyzkoušel jsem. :-)

Dále bych doplnil, že je uzákoněna odpovědnost majitele vozidla. V případě, že vozidlo udělá dopravní nehodu nebo jen přestupek, odpovědnost nese majitel a může jít i do vězení. Příklad: V Izraeli kamarád Ziad, arab, jel autem napsaným na jméno své ženy rychlostí 160 km, nafotili ho, přijeli k nim domů, sebrali jim auto, ženě řidičák a zakázali jí řídit. Mohla se bránit u soudu, ale v případě manžela to není příjemné. Málem se rozvedli. Od té doby Ziad nesedl do auta své ženy a jezdí pomaleji. :-) 

Každý slogan je doplněn upozorněním: „u soudu se nebudeš moci vymlouvat, že jsi nebyl upozorněn“. Postih se zvyšuje s počtem přestupků a končí úplným zákazem řízení.

Kromě těchto sloganů můžete slyšet, nejrůznější upozornění na možné přestupky. Bylo prokázáno, že tato prevence zachraňuje životy.
Rád bych se ještě vrátil, k novému ministru dopravy. Nejsem vůbec přítelem strany Ohromě Despotických Socialistů zkráceně ODS. Pan Bendl se přes veškerou předchozí kritiku jeví jako velmi schopný člověk a místo jakéhokoli ministra pro jeho osobu znamená přímé existenční ohrožení našeho evropského vládce KG Topolánka, který ve svém okolí cílevědomě ničí veškeré schopné lidi, kteří v ODS ještě zůstali, a nahrazuje je se stejnou cílevědomostí lidmi všehoschopnými. Ti jsou jak známo ještě lepší než lidé schopní. Je to logické, člověk všehoschopný je schopnější než člověk schopný. Proto panu ministru Bendlovi fandím.
V zahraničí je mnoho modelů dopravního systému, já navrhuji vybrat ten nejlepší, hodící se pro Česko jak strukturálně, tak velikostně. Trochu upravit a použít, včetně koncepce prevence. Mě osobně se líbí to, co dělá Francie, ale nevím, jestli se to hodí pro nás. Hodně úspěchů. Pokud budu moci pomoci, můj mail máte. 
Myslím, že by se do této diskuse mohli se svými zkušenostmi zapojit všichni ti, kteří mají ze zahraničí zkušenosti i přesto, že nejde o nic důležitého, jen o život.
Přeji pěkný den.


Autor: Vladimir Danicek | čtvrtek 19.2.2009 11:30 | karma článku: 17,36 | přečteno: 1797x
  • Další články autora

Vladimir Danicek

Umělá inteligence není umělá a už vůbec ne inteligence píseň a báseň pro Xavera

Ano, ano čtete dobře, umělá inteligence není v zásadě vůbec žádná inteligence a už vůbec ne umělá. Můj starší syn to trefně nazval „actual stupidity“, neboli skutečná blbost.

27.2.2024 v 20:00 | Karma: 15,35 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Danicek

Přepis rozhovoru mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem. Dojem z Vladimíra Putina.

Rozhovor mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem jsem si poslechl velmi důkladně. Dělal jsem si při tom samozřejmě poznámky a vzalo mi to asi tak půl dne. Motto. Já jsem vám to říkal. Zase měl Daníček pravdu jako vždycky.

19.2.2024 v 7:28 | Karma: 21,88 | Přečteno: 2914x | Osobní

Vladimir Danicek

Evropa dostane zemní plyn namísto z Ruska z Izraele

To že je Izrael jedna ze zemí, s dostatečnými zdroji zemního plynu je známá věc. Dosud si necháváme naše ložiska zemního plynu pro sebe.

10.3.2022 v 13:20 | Karma: 17,02 | Přečteno: 499x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Vítězem voleb je Vít Rakušan je premiérem a STAN Sestaví vládu

STAN Piráty nepotřebuje. Piráti jsou mrtvá strana. Bez Víta Rakušana nikdo vládu nesestaví. Proto by byl hloupý, pokud by nežádal křeslo premiéra. Musí jednat tvrdě a nelítostně.

10.10.2021 v 8:56 | Karma: 12,25 | Přečteno: 794x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Odkud je koncovka -ová (člověk nebo věc)

V době národního obrození byla vracena Čeština do česká kultury a byla provedena korekce jazyka Českého. Jména jako Kramerius, Dobrovský, Jungmann , Thám a další jsou všeobecně známa. Není potřeba rozvádět.

2.6.2021 v 10:04 | Karma: 14,71 | Přečteno: 1260x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 107
  • Celková karma 18,62
  • Průměrná čtenost 3410x
Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.