Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Závěr izraelských voleb – špatná a ještě horší koalice díl3

Izraelské strany mají většinou „poetické názvy“ tak Likud je Jednota, Kadima je Vpřed, Avoda je Práce (Labour), Mérec je Hbitost, Chadáš (4) je Nový, ostatní strany už nemají tak zajímavé názvy. Tedy v Izraeli Našem Domově Hbitě a v Jednotě Vpřed do Nové Práce. 

Je to vtip, ale izraelské politice to nepomůže. Strana Práce = sociální demokraté, už ohlásila, že to tentokrát opravdu myslí vážně a bude v opozici. Z hlediska sociálních demokratů, kteří seděli v posledních deseti letech v pravicových vládách je to poslední možnost, jak se zachránit. Už teď jsou sociální demokraté v Izraeli spíše pravicovou stranou, která v přítomnosti Likudu a Kadima nemá co nabídnout. Proto jsou možnosti vytvoření vlády velmi malé. O vytvoření stabilní vlády ani nemluvě.

Librman má v programu oddělení státu a víry a tak nebude ve vládě sedět s pobožnými, pobožní sice budou za peníze sedět i s čertem, ale to jim bez jedné velké strany nepomůže. 

Avoda (13) chce po vzoru Sarkozyho investovat do krize otevřít a vylomit strop rozpočtu, zvednout strop deficitu z jednoho a půl na dvě procenta ročně, přičemž inflace která byla dosud minimální má růst a  podle předpovědí má hospodářský růst klesnout ze čtyř až šesti procent na jedno až dvě procenta. Tomu se přirozeně brání pravicová Kadima vyznávající „Klausovský“ přístup a tvrdí,  že má být co nejméně zásahů a co nejvíce držet banky na uzdě. Proti tomu Likud chce po vzoru dr. Ratha snižovat daně. To je nejspíš předvolební trik, protože všichni víme, že snížení daní v ekonomické krizi nefunguje a může jedině poškodit ekonomiku. Kde nic není ani čert nebere. Navíc příjem z daní klesá z důvodu krize. Bude to možné udělat jen v okamžiku, kdy se krize zlomí a začne vzestup. Jenže jen bůh ví, kdy to bude. Librman je někde mezi Kadima a Likudem. Takže si o tom, co je v Izraeli levice, udělejte obrázek sami. Já v Izraeli kromě Mérec a Chadáš skutečnou levici nevidím. Dokonce bych řekl, že Kadima je pravicovější než Likud. Doby kdy byl v Izraeli socialismus jsou dávno ty tam.

Koalice může být vytvořena jen pravicovým blokem, protože v této chvíli se levice bojí vládnutí s pravicí jako čert kříže, tedy v Izraeli jistě jako Davidova štítu. Pravicové jsou paradoxně všechny pobožné strany (18), Likud (27), Kadima(28) Librman(15). Cipi by byla hloupá, kdyby seděla ve vládě pod vedením Bibiho. Bibi chce vládnout (už se na to deset let třese), Librman nebude sedět se stranou Echud Haleumí a (3) (Národní Jednota) protože to je extremistická strana pobožných osadníků a je pravým opakem Librmana, který chce oddělit stát a víru. Ostatní náboženské strany s ním mohou sedět, ale budou chtít přídavky na děti z početných rodin (1. Platí pro židy i araby, 2. Dá se z toho bezpracně žít). Jsou to ty přídavky, které Bibi v roce 2003 zrušil, aby mohl nastartovat ekonomiku. Levicoví arabové (11) nepůjdou do koalice s židy, i když naopak by to šlo. Jára Cimrman by z toho měl radost. Možná by i napsal nějakou divadelní hru. Arabsky se tomu říká samatócha. Čísla v závorkách jsou počty křesel. Vládu sestavuje ten, koho navrhne nadpoloviční většina poslanců.

Situace je Patová. Každému je jasné, že pokud Bibi a Cipi neustoupí, budou z toho předčasné volby. Cipi sice navrhla rotaci předsedy vlády ve 120-ti členném parlamentu. Likud to odmítá s tím, že to bylo jen jednou v minulosti, když poměr levice a pravice byl 100:100 a protože v politice stovky jak víme, nejsou stejné, byla rotace na postu předsedy vlády a byla koalice levice a pravice. K tomu pomohl samozřejmě prezident. Á sakra, opět jsem se seknul, to není 100:100, to je 60:60, a protože to je šedesátková soustava, tak šedesátky jsou naprosto stejné jo. Jo to je ono. A nebylo to v roce 2006, ale v roce 1988, jestli se nepletu.

Já bych navrhnul, aby to Cipi zahrála jako, že chce vládnout a v boji to přenechala Bibimu. Pokud by to Bibi, který se třese na vládnutí, jako ratlík na vuřta, vzal, byly by do dvou let znovu volby, ale už bez Bibiho, který by se úplně znemožnil. Nelepší, by ovšem bylo, kdyby všichni vůdci velkých stran ustoupili, vytvořili vládu národní jednoty pod vedením Cipi a změnili volební systém. Mně se líbí ten francouzský. Teda, ne že by se z toho nemohli Češi poučit. Jak se říká, chytrý se učí na chybách druhých.

Tady už pomůže jen Šimon Peres nebo bůh anebo oba. K tomu je přece jenom v Jeruzalémě blíže.


Autor: Vladimir Danicek | středa 11.2.2009 21:15 | karma článku: 22,61 | přečteno: 1678x
  • Další články autora

Vladimir Danicek

Umělá inteligence není umělá a už vůbec ne inteligence píseň a báseň pro Xavera

Ano, ano čtete dobře, umělá inteligence není v zásadě vůbec žádná inteligence a už vůbec ne umělá. Můj starší syn to trefně nazval „actual stupidity“, neboli skutečná blbost.

27.2.2024 v 20:00 | Karma: 15,35 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Danicek

Přepis rozhovoru mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem. Dojem z Vladimíra Putina.

Rozhovor mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem jsem si poslechl velmi důkladně. Dělal jsem si při tom samozřejmě poznámky a vzalo mi to asi tak půl dne. Motto. Já jsem vám to říkal. Zase měl Daníček pravdu jako vždycky.

19.2.2024 v 7:28 | Karma: 21,88 | Přečteno: 2914x | Osobní

Vladimir Danicek

Evropa dostane zemní plyn namísto z Ruska z Izraele

To že je Izrael jedna ze zemí, s dostatečnými zdroji zemního plynu je známá věc. Dosud si necháváme naše ložiska zemního plynu pro sebe.

10.3.2022 v 13:20 | Karma: 17,02 | Přečteno: 499x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Vítězem voleb je Vít Rakušan je premiérem a STAN Sestaví vládu

STAN Piráty nepotřebuje. Piráti jsou mrtvá strana. Bez Víta Rakušana nikdo vládu nesestaví. Proto by byl hloupý, pokud by nežádal křeslo premiéra. Musí jednat tvrdě a nelítostně.

10.10.2021 v 8:56 | Karma: 12,25 | Přečteno: 794x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Odkud je koncovka -ová (člověk nebo věc)

V době národního obrození byla vracena Čeština do česká kultury a byla provedena korekce jazyka Českého. Jména jako Kramerius, Dobrovský, Jungmann , Thám a další jsou všeobecně známa. Není potřeba rozvádět.

2.6.2021 v 10:04 | Karma: 14,71 | Přečteno: 1260x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 107
  • Celková karma 18,62
  • Průměrná čtenost 3410x
Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.