Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cipi je Velkou vítězkou izraelských voleb. Pravice bere 80% díl2

Podle prozatímních výsledků vyhrává o dva mandáty Kadima v čele s Cipi Livny což bylo téměř očekávané. Problém je, že tím volby neskončily a není jisté, zdali vítězka bude schopna sestavit vládu.


To co je potěšující, že Librman získal poměrně málo hlasů, neboli méně, než se většina lidí obávala, strana „Chadáš“ což je židoarabská strana pro soužití mezi araby a židy se dostala nejspíše do parlamentu, extrémističtí pobožní židé dostali o dva mandáty méně na úkor umírněných pobožných židů. Nevím, jestli si uvědomujete, jak je to potěšující. To znamená, že průzkumy, které zvýraznily extrémisty se, jak jsem už napsal minule, mýlily a je vidět, že izraelská společnost je mnohem více umírněná. To se týká jak arabů, tak židů.

Dnes jsem pracoval (přestože v den voleb je volno) a byl jsem na návštěvě v rodině jednoho z mých arabských pacientů. Celá rodina šla volit a prohlásili, že jdou volit Bibiho. Moc tomu nevěřím, ale je fakt, že při dosti pěkné volební účasti arabů a nízkém počtu hlasů pro extrémní muslimské strany a sociální demokraty se dá skutečně předpokládat, že poměrně hodně arabů volilo Bibiho nebo Cipi. Oni to zdůvodňují tím, že jen Cipi nebo Bibi jim dají dobré podmínky k podnikání. A většina z izraelských arabů jsou podnikatelé.

Z mezinárodního hlediska je jedno jestli bude Cipi nebo Bibi protože izraelská zahraniční politika je do značné míry schvalována v Bílém domě. Proto dosud Izrael nezaútočila na Írán. Samostatnost v rozhodování závisí na diplomatické obratnosti vlády. Přesto Izrael nezaútočí na Írán bez OK Obamy. Pro Palestince z Azy je to výborná zpráva. Bibi by k nim byl mnohem tvrdší, a mnohem méně pragmatičtější. 

Nevětším poraženým je Eli Išay a extremní pravicová strana pobožných arabských židů ŠAS. V této straně samozřejmě rozhoduje nejvyšší Izraelský rabín Rabi Ovadia Josef. Je třeba zdůraznit, že právě obchod mezi Bibim a Eli Išayem přivedl Izrael k volbám. Obchod byl to, že Šas dostane zpět dětské přídavky na početné rodiny (ze kterých se dá bezpracně žít) a křeslo ministra školství. To je v Izraeli jedno z nejvýznamnějších ministerstev, většinou obsazovaných vládní stranou a špičkovými světovými odborníky na školství, mnohdy nestraníky. Křeslo by v rukou Šasu znamenalo zavedení náboženské výchovy do škol. To je mimochodem jeden z důvodů vítězství Cipi. Pro Eliho Išaye to znamená konec.

Zanedlouho končí, Arie Derimu období, kdy nesměl kandidovat kvůli odsouzení na dva roky odnětí svobody, za to že vzal volební dary a neohlásil je. Šas, tedy rabi Ovadia si vrátí Deriho a Išay bude mimo hru. Pokud V Izraeli strana přijme dar je potřeba jej ohlásit. Je možné přijmout dary do určité výše. Celé je kontrolováno dan´ovým úřadem. Podud jako předseda strany překročíte limit a neohlásíte to, jdete do vězení. Pokud byste vzal něco osobně už byste si v politice neškrtl. Po Takovémto odsouzení nesmíte být politicky činný 7 let.

Bibi se rozhodl sestavit vládu, přestože prohrál volby a očekává se veliký boj. Prozatím Bibi jedná s pobožnými stranami a Librmanem o uzavření vládní koalice. Sestavením vlády bude nejspíše pověřena Cipi. Je ale možné, že k tomu bude potřebovat podporu arabských stran a není jisté, zda ji dostane. Další varianta je rotační vláda, že Cipi a Bibi půjdou do koalice a budou rotovat na místě předsedy vlády.

Řeknu vám, že volební systém Izraelců je ještě zábavnější než ten český. Kabaret k Pohledání. Jedna vláda směšnější než jiná. Myslím, že jestli bude příště kandidovat Olmert bere to ve velkém a za chodu.

Teď si počkáme do zítra na konečné výsledky a uvidíme. Dobrou zábavu.

Já sázím značný obnos na to, že významný vliv na povolební upořádání bude mít Železnej Dědek, prezident Šimon Peres.

Autor: Vladimir Danicek | úterý 10.2.2009 22:57 | karma článku: 24,33 | přečteno: 1957x
  • Další články autora

Vladimir Danicek

Umělá inteligence není umělá a už vůbec ne inteligence píseň a báseň pro Xavera

Ano, ano čtete dobře, umělá inteligence není v zásadě vůbec žádná inteligence a už vůbec ne umělá. Můj starší syn to trefně nazval „actual stupidity“, neboli skutečná blbost.

27.2.2024 v 20:00 | Karma: 15,35 | Přečteno: 1576x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Danicek

Přepis rozhovoru mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem. Dojem z Vladimíra Putina.

Rozhovor mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem jsem si poslechl velmi důkladně. Dělal jsem si při tom samozřejmě poznámky a vzalo mi to asi tak půl dne. Motto. Já jsem vám to říkal. Zase měl Daníček pravdu jako vždycky.

19.2.2024 v 7:28 | Karma: 21,88 | Přečteno: 2914x | Osobní

Vladimir Danicek

Evropa dostane zemní plyn namísto z Ruska z Izraele

To že je Izrael jedna ze zemí, s dostatečnými zdroji zemního plynu je známá věc. Dosud si necháváme naše ložiska zemního plynu pro sebe.

10.3.2022 v 13:20 | Karma: 17,02 | Přečteno: 499x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Vítězem voleb je Vít Rakušan je premiérem a STAN Sestaví vládu

STAN Piráty nepotřebuje. Piráti jsou mrtvá strana. Bez Víta Rakušana nikdo vládu nesestaví. Proto by byl hloupý, pokud by nežádal křeslo premiéra. Musí jednat tvrdě a nelítostně.

10.10.2021 v 8:56 | Karma: 12,25 | Přečteno: 794x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Odkud je koncovka -ová (člověk nebo věc)

V době národního obrození byla vracena Čeština do česká kultury a byla provedena korekce jazyka Českého. Jména jako Kramerius, Dobrovský, Jungmann , Thám a další jsou všeobecně známa. Není potřeba rozvádět.

2.6.2021 v 10:04 | Karma: 14,71 | Přečteno: 1260x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 107
  • Celková karma 18,62
  • Průměrná čtenost 3410x
Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.