Ratha Ráth nebo neRáth.

7. 02. 2009 21:15:56
Dobrý večer všem. Vaše reakce na článek o dr. Rathovi opravdu svědčí, o jak rozporuplnou osobnost jde.


Dále je z mnohých reakcí vidět, že mnozí celý článek nedočetli nebo ho nečetli pozorně. Zdůrazním několik vět a půjdeme dál. Odmítám reakce, že nevím, co dělá a co říká, je možné, že jsem znal před patnácti lety jiného Davida Ratha a on se změnil. Jsou ale fakta, mezi která patří, že „uzdravil“ Všeobecnou zdravotní pojišťovnu a ta se z propadu dostala do zisku. Souhlasím dnes s tím, že jeho názor na zdravotní reformu je špatný ne méně než názor dr. Julínka, protože obě (ne)řešení představují změnu nezměnitelného post-bolševického systému založeného na centrálním řízení.
Nemohu polemizovat s těmi, kteří ho vysloveně nesnáší ani s těmi, kteří mi píší vysloveně kladné reakce.

Já jsem se pokusil o obyčejný lidský přístup a trvám na tom, že tohle není řešení.
Chcete, aby odstoupil? To je legitimní. Výstup v Lidovkách to zcela opravňuje. To co řekl je neomluvitelné.

1. Pro ty, kteří argumentují pokleslou úrovní politické scény v Česku, mám návrh, aby důsledně trvali na dodržení politické kultury u všech politiků. Také u zdviženého prostředníčku premiéra Topolánka, který říká, co si o vás myslí a vyjádřil to i slovně, když říká o Vás, ano o Vás, že jste stádo ovcí, (je to možné dohledat), a také u „Hitlera“ dr. Ratha. O ostatních ani nemluvě.
Bude to dlouhá cesta a je třeba začít dnes, sedmého února roku dvoutisícího devátého, ne zítra. Jak to udělat je známé a v mnoha zemích západu to proběhlo a dosud probíhá, protože to bude nepřetržitý boj. Budem muset začít všichni u sebe a je třeba abychom měli s tím co se v politice děje nulovou trpělivost. Navrhoval bych uvědomit si pro začátek otupělost a trpělivost a zvyk, navrhoval bych odmítnout všechna ta malá i velká darebáctví politiků i za cenu, že zvolíme někoho jiného než ODS a ČSSD. Já o tom budu psát a psát a psát do té doby, než si uvědomíte, že takhle to je špatně. Můžeme začít u zdvižených prostředníků, nocí dlouhých nožů a Hitlerů.

2. Pro ty, kteří mají osobní argumenty a poukazují na tom, komu a kdy dr. Rath ublížil, nemám argument. Jsou jistě v právu a mají svou pravdu.

3. Ti, kteří poukazují na nepravdy a nesplněné sliby? Nevím asi opravdu nemám v tomto směru dostatek informací, přesto že českou politickou scénu sleduji dosti podrobně. Já jsem pochopil před třemi lety, že poplatky dr. Ratha byly o něčem jiném a byly více selektivní.

Je pravda, že dostávám mnoho negativních zpráv právě od lékařů.

Nebudu o tom diskutovat nyní, protože věc si zaslouží samostatné články a připravuji cyklus o socialistické (ne)reformě zdravotnictví ODS a ČSSD. Rozdíl je v tom, že socialistická reforma ČSSD je přirozenou cestou této strany vycházející z jejího programu. Otázka proč Julínek reformoval socialisticky zdravotnictví a připravil nesmyslnou bolševicko-feudální transformaci s nefér poplatky, je otázka složitější. Zkráceně předešlu, že na rozdíl od centrální formy řízení zdravotnictví, která je založena na kolektivním daňovém pojištění, by se mělo Česko vrátit k systému, který byl vyvinut v prvorepublikovém Československu a dal základ modernímu zdravotnímu pojištění používanému v mnoha západních zemích světa. USA mimochodem používá dodnes systém podobný tomu Československému a bude se pravděpodobně také reformovat. Abyste mě neobvinili, že se chci vrátit k prvorepublikovému systému – nechci!

Chci, aby Česko zavedlo jeden z moderních pojišťovacích systémů. Chcete s poplatky? Budete mít možnost si vybrat pojišťovnu, která je má i pojišťovnu, která je nemá. Já si vybral pojišťovnu, která je má jen jednou za tři měsíce u odborného lékaře a za to mi bezplatně (ne zdarma) dává v soukromých nemocnicích špičkovou péči vázanou na soukromé připojištění. Podotýkám, že to je nejdražší pojišťovna a nejdražší připojištění, ale vyplatí se to. Je to stejné jako s bankovními systémy, také byste nechtěli, aby banky fungovali jako za bolševika, nebo jako za první republiky. Jde o to si vybrat to, co se nám nejvíce hodí, a přizpůsobit to. Jak prosté, že?

4. Pro ty, kteří vyzdvihují přednosti dr. Ratha i pro ty, kteří jej „zbožňují“ mám argument, že člověk není černobílý a dr. Rath má dost chyb.

Největší chyba by byla ho nechat vést v této době zdravotnictví, před reformou, protože by to znamenalo, že systém zastydne na další dlouhá léta v nepoužitelném a neefektivním stavu, bude drahý, nebude přátelský a bude vyžadovat hodně peněz i z Vašich kapes.

Je jedno, jestli chcete reformu Německou, Španělskou, Francouzskou nebo například Izraelskou. Všechny tyto státy už své změny udělaly. Jsou systémy, které mám rád méně, například kanadský (po kterém mnozí Američané pošilhávají) nebo více a to španělský (zde) a izraelský. Někteří Vám řeknou, že systém kanadský je podobný tomu izraelskému, ale to není pravda. Jednotlivé systémy si rozeberme později.

Tedy. Je mi líto pokud jsem někoho, na obou stranách, s článkem o dr. Rathovi roztrpčil, ale to co se děje opravdu není řešení. Zkuste se na to podívat s nadhledem (i sami na sebe). Myslíte, že by měl odstoupit z pozice hejtmana za to, co řekl. OK je to zcela legitimní. Ale nezapomínejte, že si ho obyvatelé středočeského kraje svobodně zvolili. A to i ti kteří nepřišli k volebním urnám a poučte se z toho. Buďte si jisti, že pokud předseda Paroubek zjistí, že mu kvůli dr. Rathovi klesají preference, zbaví se ho tak rychle, jako se ČSSD zbavila svatého Stanislava Křišťálového. Ale pokud ne... Je demokracie přátelé. Já na dr. Ratha názor nemám, mít nechci a nebudu ho mít do té doby, dokud nebudu mít možnost si ho sám udělat. Na to mám právo, že? Právě proto, že většina reakcí je záporná neudělám to nyní. Dodal bych jen znovu, že situaci pěkně popsala paní Reedová zde.




Autor: Vladimir Danicek | sobota 7.2.2009 21:15 | karma článku: 21.87 | přečteno: 2680x

Další články blogera

Vladimir Danicek

Umělá inteligence není umělá a už vůbec ne inteligence píseň a báseň pro Xavera

Ano, ano čtete dobře, umělá inteligence není v zásadě vůbec žádná inteligence a už vůbec ne umělá. Můj starší syn to trefně nazval „actual stupidity“, neboli skutečná blbost.

27.2.2024 v 20:00 | Karma článku: 15.35 | Přečteno: 1563 | Diskuse

Vladimir Danicek

Přepis rozhovoru mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem. Dojem z Vladimíra Putina.

Rozhovor mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem jsem si poslechl velmi důkladně. Dělal jsem si při tom samozřejmě poznámky a vzalo mi to asi tak půl dne. Motto. Já jsem vám to říkal. Zase měl Daníček pravdu jako vždycky.

19.2.2024 v 7:28 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 2902 |

Vladimir Danicek

Evropa dostane zemní plyn namísto z Ruska z Izraele

To že je Izrael jedna ze zemí, s dostatečnými zdroji zemního plynu je známá věc. Dosud si necháváme naše ložiska zemního plynu pro sebe.

10.3.2022 v 13:20 | Karma článku: 17.02 | Přečteno: 499 | Diskuse

Vladimir Danicek

Vítězem voleb je Vít Rakušan je premiérem a STAN Sestaví vládu

STAN Piráty nepotřebuje. Piráti jsou mrtvá strana. Bez Víta Rakušana nikdo vládu nesestaví. Proto by byl hloupý, pokud by nežádal křeslo premiéra. Musí jednat tvrdě a nelítostně.

10.10.2021 v 8:56 | Karma článku: 11.91 | Přečteno: 794 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 22.91 | Přečteno: 307 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 832 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 415 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 107 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3410

Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...