Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je Znojemská učitelka nafilmovaná při souloži spíše obětí?

Všichni už znají příběh nešťastné ženy ze Znojma, nafilmované, při souloži. Žena je náhodou učitelka střední školy a výše zmíněný film, byl rozšířen mezi žáky školy a vyvěšen na internetu. Rád bych nám položil několik otázek a na některé z nich odpovím. Na ty ostatní budou muset odpovědět ti, kterých se to týká. Podotýkám, že samotný film jsem neviděl, učitelku znám ze sdělovacích prostředků. Nehodlám nikoho soudit. Rád bych, abyste pro tuto chvíli zapomněli, že nějaký Izrael existuje, není zde souvislost s tím, co píši, přesto že použiji příměry. Většinu právních souvislostí směřujte na západní Evropu a USA.


1. Kdo byli účastníci výše zmíněné silvestrovské oslavy?
2. Přestoupila výše zmíněná žena zákon? 
3. Kdo zaznamenal a kdo rozšířil výše zmíněný film?
4. Je žena spíše obětí? Pokud ano, čí?
5. Má člověk právo si ve svém volnu dělat, co chce?
6. Jsou širší společenské souvislosti?

Před jakýmkoli odsouzením kohokoli a to i morálním, je třeba vědět, zdali se člověk vůbec provinil. Pokud ano, je třeba znát přesně čím a je třeba zvážit nakolik je provinilec obětí (škála obou od 0 do 100%). Nepřísluší nám vyšetřovat, obviňovat a soudit, od toho jsou v normálně fungujících zemích příslušné orgány.

1. Je velmi důležité znát, kdo se zúčastnil, zdali tam byly osoby mladší osmnácti let, včetně muže na filmu, je možné, že by se mohlo jednat o přestupek. To říkám s největší opatrností, protože osobně neznám zákon, zakazující soulož s osobami mladšími osmnácti let, které nejsou pod zákonem. Z pohledu mnohých, je to možná nemorální, ale ne nezákonné. Věc by se přenesla do filozofické roviny, do které v Česku patří také ředitel souložící s o třicet let mladší sekretářkou. Což je věc, která může být, za jistých okolností brána v mnohých západních zemích jako znásilnění, nebo harassment!

Pokud tam byli studenti paní učitelky, potom by se skutečně mohlo jednat jak o ohrožování mravní výchovy mládeže, tak o pohlavní zneužití, které může být znovu v některých zemích, za jistých okolností posunuto do roviny znásilnění. Záleží na okolnostech. Pokud by byl muž student, který by u soudu prohlásil, že ho paní učitelka vydírala, umím si představit, že by mohla být souzena podle článku za znásilnění (podle mých znalostí ne v Česku, ale nejsem právník).

2. Ten kdo rozšířil film, rozšířil jej podle televize NOVA přes výslovné přání ženy, aby se tak nestalo. To znamená, že porušil jedno ze základních práv občana. Právo na ochranu osobnosti. Zde nezáleží na tom, zdali se žena provinila. Film byl rozšířen proti jejímu výslovnému přání a v Česku by měl být zákon, který toto upravuje jak v občanské, tak v trestní rovině. Já jako liberálně smýšlející člověk se nemohu smířit s tím, že kdokoli, může porušovat mé právo na soukromí, ve kterém si v mezích zákona mohu dělat, co chci, a vyvěsit to na internet anebo to ukázat někomu jinému. To je mimochodem částečně problém i Izraele. Já osobně se v tomto případě přimlouvám za vysoké tresty a uměl bych si představit, že provinilec si půjde sednout na pět až deset let do vězení a zaplatí milionové odškodnění. Přesto nic nenahradí zničený život a zničenou kariéru. Já osobně jsem byl svědkem lidí, kteří si kvůli hloupým pomluvám, takového to druhu, vzali život. Později se ukázalo, že byli, neviní, ale život jim už nikdo nevrátí, a jejím blízkým zničenou rodinu také ne. Trest musí být tvrdý a odstrašující. 

Umím si představit, aplikaci tohoto trestu na sdělovací prostředky. Tam je samozřejmě problematika složitější, protože lidé mají právo na svobodné informace. Myslím, že ustanovení fungující v zahraničí, které kombinuje tento zákon se zákazem zveřejnění osobních údajů do doby obvinění policií, nebo časovým omezením by bylo možné. Myslím, že odsouzení jednoho redaktora na 7,5 roku a sto milionové odškodnění pro poškozenou (v tomto případě televizí NOVA) by velmi rychle vyléčily novináře z porušování osobních práv občanů Česka. Nastavila by nové standardy a nakonec by přispěla k vyšší objektivnosti sdělovacích prostředků i jejich úrovni více, než jakýkoli tiskový zákon. Zákon samozřejmě neexistuje, takže redaktor, je právně nepostižitelný, ale morálně ho tímto odsuzuji a doporučuji mu, aby se hluboce styděl, jestli to samozřejmě umí.

3. Pokud se žena provinila, je to věcí orgánů v trestním řízení a ne krajského hejtmana a to při vši úctě k jeho právnickému vzdělání. Pokud bude podáno obvinění, je to něco jiného. Přesto není vůbec žádná souvislost s poškozením ženy zveřejněním zmíněného filmu. Měl li zveřejňovatel dobré úmysly, jak na věc upozornit, měl věc sdělit a film předat policii. VELKÁ TLUSTÁ TEČKA.

Vezměme si příklad, a aby mě nikdo neobviňoval z diskriminace, budeme mluvit jak o panu Paroubkovi, tak o panu Topolánkovi. Řekněme, že by je v době, kdy nežili se současnými partnerkami, někdo tajně nafilmoval a proti jejich přání film vyvěsil na internetu. Také by pan hejtman Hašek požadoval odstoupení panů Paroubka a Toplánka? Pana Topolánka možná, pana Paroubka asi ne, že? 
Podepíši vám a dám vám na to své razítko a vsadím se, že nový zákon by tu byl s raketovou rychlostí a hlasovalo by pro něj 200 poslanců, všichni senátoři a panu prezidentovi by se zavařilo pero, jak rychle by to podepsal. 

Zákon musí platit pro všechny a všichni jsou si před ním rovni i hejtman i poslanec i učitelka ze Znojma. Není potřeba svazovat ruce novinářům, ale podle amerického vzoru chránit práva občanů jak na svobodné informace, tak na ochranu osobnosti. Je třeba dát občanům možnost se bránit.




Autor: Vladimir Danicek | sobota 24.1.2009 11:15 | karma článku: 35,68 | přečteno: 6537x
  • Další články autora

Vladimir Danicek

Umělá inteligence není umělá a už vůbec ne inteligence píseň a báseň pro Xavera

Ano, ano čtete dobře, umělá inteligence není v zásadě vůbec žádná inteligence a už vůbec ne umělá. Můj starší syn to trefně nazval „actual stupidity“, neboli skutečná blbost.

27.2.2024 v 20:00 | Karma: 15,35 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Danicek

Přepis rozhovoru mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem. Dojem z Vladimíra Putina.

Rozhovor mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem jsem si poslechl velmi důkladně. Dělal jsem si při tom samozřejmě poznámky a vzalo mi to asi tak půl dne. Motto. Já jsem vám to říkal. Zase měl Daníček pravdu jako vždycky.

19.2.2024 v 7:28 | Karma: 21,88 | Přečteno: 2914x | Osobní

Vladimir Danicek

Evropa dostane zemní plyn namísto z Ruska z Izraele

To že je Izrael jedna ze zemí, s dostatečnými zdroji zemního plynu je známá věc. Dosud si necháváme naše ložiska zemního plynu pro sebe.

10.3.2022 v 13:20 | Karma: 17,02 | Přečteno: 499x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Vítězem voleb je Vít Rakušan je premiérem a STAN Sestaví vládu

STAN Piráty nepotřebuje. Piráti jsou mrtvá strana. Bez Víta Rakušana nikdo vládu nesestaví. Proto by byl hloupý, pokud by nežádal křeslo premiéra. Musí jednat tvrdě a nelítostně.

10.10.2021 v 8:56 | Karma: 12,25 | Přečteno: 794x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Odkud je koncovka -ová (člověk nebo věc)

V době národního obrození byla vracena Čeština do česká kultury a byla provedena korekce jazyka Českého. Jména jako Kramerius, Dobrovský, Jungmann , Thám a další jsou všeobecně známa. Není potřeba rozvádět.

2.6.2021 v 10:04 | Karma: 14,71 | Přečteno: 1260x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 107
  • Celková karma 18,62
  • Průměrná čtenost 3410x
Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.