Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„A pak přišli židé...a země se začala třást...

...domy padaly jako by byly z karet, dnem i nocí bylo slyšet hřmění bomb. Tetu a její rodinu vzali naši bojovníci ssebou aby jim pomohli se bránit, ale všichni se proměnili v šahídy. My jsme se celou dobu ukrývali v jednom z opuštěných domů, ve kterém nebyly tunely“. ... „A viděla jsi je babi?“... „Ano jednoho dne přišli. Hledali zbarně, ale nic nenašli. Řekli nám abychom zůstali dole, pod schodištěm, oni vyšli do prvního patra a udělali si tam pozorovatenu. Moc jsme se báli“... „A co bylo dál?“ ...“Několik vojáků mluvilo arabsky, dva beduíni a jeden drůz. Řeli nám, abychom se nebáli a ptali se jestli něco nepotřebujeme...A pak se ozývala střelba výbuchy byly moc blízko...A pak byl klid...Vojáci sešli dolů, nechali nám kanystr vody a dali nám čokoládu a pak odešli. Už jsem je nikdy neviděla...Po válce jsme se chtěli vrátit domů, ale nenašli jsme ani dům ani ulici. Řekli, že tam byly rakety a nálože a že je vyhodili do povětří...Pak jsme dostali peníze a dědeček postavil nový dům. Když přišli z vedení Strany, že by si chtěli u nás znovu uložit zbraně. Řekla jsem jim ať si hledají jiný dům a tak zase odešli“...“Babi já ty židy nenávidím“...“Já také synku, ale je lepší si s nimi nic nezačínat a oni tě nechají na pokoji“...

Na obrázku záchranka odváží z Azy zraněného Palestince.

Válka skončila, poslední izraelský voják z Azy odešel a nastal čas obnovení tohoto přelidněného koutu světa. Arabské země slíbily finanční pomoc, ale podmínily ji tím, že ji dostane do rukou vedení Palestinců v Gadě. Ozbrojenci se snažili ukázat, že se nevzdají, ale na každou raketu tvrdě odpověděly izraelské ozbrojené síly, střelbou z děl, letadel anebo lodí. Střelci zahynuli a rakety postupně přestaly padat na jížní Izrael. 

Na jihu Izraele je po osmi létech pastorální klid. Takové ticho, že se ani nechce věřit. Ticho, nepřerušované výbuchy desítek raket deně. Lidé si rychle zvykají, resturace jsou přeplněné, obyvatelé vycházejí ze svých domovů bez toho, aby stále poslouchali, jestli není poplach a nehledali, kde je protiraketový kryt. Na obyvatelích jihu je vidět uvolnění a děti po osmi letech v noci spí. Je mnoho dětí pro které je to něco úplně nového. V rozhlase a v televizi chybí každodení zprávy o tom, kdy a kolik raket dopadlo na to, které město. Nezvyklé.

Na hraničním přechodu Erez, byla vybudována ve spolupráci s Červeným davidovým štítem (MADA) polní nemocnice pro obyvatele Azy. Pracovníci mezinárodního Červeného kříže, vyjádřili skepsi ohledně využití. Izrael prohlásila, že v izraelských nemocnicích stejně poskytuje lékařskou péči desetisícům (podle oficiálního vyjádření) obyvatel Azy ročně a proto nemocnice zůstane na místě a bude odstraněna jen v případě, že obyvatelé Azy projeví nezájem. K operacím budou Azaté dále převáženi do izraelských nemocnic.

Záznam ze spuštění polní nemocnice zde: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3658290,00.html

V době války poračovala čilá spolupráce mezi MADA a Červeným půlměsícem a v izraelských nemocnicích byli hospitalizováni Azaté a v nemocnici Šifa v Aze přijímali pacienty s krevními transfůzemi izraelské armády. Mnohdy paramedici MADY zachraňovali životy Palestinců, pod palbou palestinských ozbrojenců.

Hammas v Aze zůstal a oficiálně nikdo neřekl, že ho chce zničit. Alespoň ne v první fázi. Cíl daný na začátku operace byl, docílit zastavení palby a oslabení Hammasu, tak aby se vlády mohlo ujmout zdrženlivé vedení palestinců, bez nebo s oslabeným Hammasem. Můj názor je jiný, ale je to můj názor a to nemá s oficiálním sdělením co dělat. Vlastního cíle, zastavení palby bylo dosaženo. Izraelská vláda dále oficiálně prohlásila, že pokud se palba nezastaví, bude operace pokračovat tak, že se bude Hammasu stýskat po operaci „Lité Olovo“. Ve válce bylo zabito množství velitelů ozbrojených bojůvek a dva z šestičlenného vedení Hammasu v Aze. Domy vůdců Hammasu byly zničeny (to je blízkém východě psychologicky a symbolicky velmi významné). Izrael nesplnila žádný z předpokladů Hammasu a několikrát jej překvapila:

1. Silou letecké palby

2. Pozemním útokem

3. Zpravodajskou válkou se spoluprácí mezi jednotlivými složkami armády (pozemní vojska zjistila místo střelby, přes bezpilotní letoun dala zprávu do řídícího centra a to přes satelit zničilo z lodě teroristy). 

4. Minimálními izraelskými ztrátami. Vojáci dostali jasný příkaz nevydávat se nebezpečí. Proto bylo tolik ztrát na straně Palestinců a jen pět izraelských vojáků zabitých palestinci (ostatní ztráty byly způsobeny omyly izraelsé armády).

5. Silou a agresivitou útoku, který měl za cíl zamezit ztrátám na izraelsé straně. Proto také do domů ve kterých byly léčky, vstupovali Izraelci zásadně otvorem ve zdi. Proto byly po zpravodajství ničeny cíle ze staelity naváděných děl a tanků, letadel a lodí.

V současnosti jsou vedena jednání v Egyptě za spolupráce s USA. Jednou z priorit je propuštění zajatce Gilada Šalíta za otevření hraničních přechodů.

Jeden z hlavních důvodů zastavení palby byl ten, že izraelská armáda neměla proti komu bojovat. Ozbrojenci zahodili zbraně, převlékli se do civilu a schovali se mezi civilním obyvatelstvem. Rozhodnutí bylo mezi tím, zůstat tam alespoň 4 roky a všechny pochytat, nebo odejít. Udělat to, co měli udělat Američané v Iráku už dávno. Izraelci se rozhodli pro druhou variantu a uvidíme, kdo má pravdu.

Přichází doba jednání, obnovy na obou stranách a poučení. Izrel ukázala, poprvé v historii vojenství, že lze úspěšně válčit proti Gerile. A já si myslím, že ode dneška se, na „Palestinském městě“ vybudovaném v Izraelci v izraelské poušti, budou učit mnohé armády světa. A nejen, jak pilotovat vrtulníky v pouštních podmínkách.

Na obrázku vůz záchrané služby vjíždí do Azy.


Autor: Vladimir Danicek | čtvrtek 22.1.2009 11:45 | karma článku: 38,68 | přečteno: 3054x
  • Další články autora

Vladimir Danicek

Umělá inteligence není umělá a už vůbec ne inteligence píseň a báseň pro Xavera

Ano, ano čtete dobře, umělá inteligence není v zásadě vůbec žádná inteligence a už vůbec ne umělá. Můj starší syn to trefně nazval „actual stupidity“, neboli skutečná blbost.

27.2.2024 v 20:00 | Karma: 15,35 | Přečteno: 1588x | Diskuse| Ostatní

Vladimir Danicek

Přepis rozhovoru mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem. Dojem z Vladimíra Putina.

Rozhovor mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem jsem si poslechl velmi důkladně. Dělal jsem si při tom samozřejmě poznámky a vzalo mi to asi tak půl dne. Motto. Já jsem vám to říkal. Zase měl Daníček pravdu jako vždycky.

19.2.2024 v 7:28 | Karma: 21,88 | Přečteno: 2914x | Osobní

Vladimir Danicek

Evropa dostane zemní plyn namísto z Ruska z Izraele

To že je Izrael jedna ze zemí, s dostatečnými zdroji zemního plynu je známá věc. Dosud si necháváme naše ložiska zemního plynu pro sebe.

10.3.2022 v 13:20 | Karma: 17,02 | Přečteno: 499x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Vítězem voleb je Vít Rakušan je premiérem a STAN Sestaví vládu

STAN Piráty nepotřebuje. Piráti jsou mrtvá strana. Bez Víta Rakušana nikdo vládu nesestaví. Proto by byl hloupý, pokud by nežádal křeslo premiéra. Musí jednat tvrdě a nelítostně.

10.10.2021 v 8:56 | Karma: 12,25 | Přečteno: 794x | Diskuse| Politika

Vladimir Danicek

Odkud je koncovka -ová (člověk nebo věc)

V době národního obrození byla vracena Čeština do česká kultury a byla provedena korekce jazyka Českého. Jména jako Kramerius, Dobrovský, Jungmann , Thám a další jsou všeobecně známa. Není potřeba rozvádět.

2.6.2021 v 10:04 | Karma: 14,71 | Přečteno: 1260x | Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

  • Počet článků 107
  • Celková karma 18,62
  • Průměrná čtenost 3410x
Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.