Dny satelitních států skončily - Varování Rusku

16. 08. 2008 16:08:19
Dobrý den. Právě jsem dostal nejnovější informace od mého týmu národní bezpečnosti týkající se situace v Gruzii. Ministrině zahraničí Condoleezza Riceová je této chvíli v Tbilisi na poradě s presidentem Saakashvilim. Zárověn ́ mu vyjádřila plnou americkou podporu gruzínské demokracie.

Condoleezza Riceová mi poté na setkání v Crawfordu přednese zprávu o událostech v Gruzii a v ve Francii. Ministr Obrany Gates mě podá zprávu o průběhu humanitární pomoci obyvatelům Gruzie. V těsné spolupráci s našimi partnery v Evropě a ostatními členy G7 se snažíme dospět k řešení této krize.

Spojené státy se svými spojenci stojí po boku Gruzie a podporují její demokraticky zvolenou vládu. Gruzínská svrchovanost a územní celistvost musí být respektována. Moskva bude muset dostát svému závazeku na úplné stažení okupačních jednotek se svrchovaného územé Gruzie.

Některé z vás, kteří mě dnes poslouchají může zajímat proč Spojené státy brání území malé země vzdálené od nás přes půl zeměkoule. Od doby, kdy získala nezávislost na Sovětském svazu, se Gruzie stala významnou demokratickou zemí v této oblasti. Od růžové revoluce v roce 2003 si její obyvatelé volí své nejvyšší představitele ve svobodných volbách, úspěšně rozvíjejí ekonomiku země a základy demokracie.

Gruzie vyslala společně s ostatními svobodnými a demokratickýni státy své vojenské jednotky do Afghánistánu a Iráku, aby pomohla k dosžení svobody a demokracie take v těchto zemích. Gruzie se dale snaží posílit demokracii ve své zemi a připojit se k západnímu demokratickému zřízení. Její obyvatelé patří ke svobodnému světu a my je neopustíme.

Gruzie je příkladem jak se rodící demokracie stává nadějnou a inspirující částí kapitoly moderní evropské historie. Evropa dospěla do nové epochy po světových válkách s miliony obětí, a studené válce, která rozdělila její občany mezi dvě mocnosti. Všechny amrické vlády od konce studené války spolupracovaly s evropskými partnery na dosažení svobody a blahobytu. A právě teď, poprvé v historii, se Evropa stává plně svobodným kontinentem na kterém je konečně mír.

Bohužel, Rusko ná sklon se dívat na rozmach svobody a demokracie jako na ohrožení jeho zájmů. Opak je pravdou. Svobodná a úspěšná společenství na ruských hranicích poslouží ruským zájmům, jako zdroj stabilních, ekonomických příležitostí.

Spojenci doufají že ruští vůdci pochopí, že jen budoucnost spolupráce a míru přinese prospěch všem stranám. Studená válka skončila. Dny satelitních států a sféry vlivu jsou za námi a spory mezi Spojenými státy a Ruskem nejsou v zájmu ani jednoho z nás.

Rusko svým počínáním v nedávných dnech, poškodilo svoji mezinárodní spolehlivost a své mezinárodné vztahy. Týrání a zastrašování jiných národů, nejsou ve 21. století přijatelnými způsoby vedení zahraniční politiky. Jen Rusko musí rozhodnout zda se chce vrátit samo na cestu zodpovědných národů, nebo pokračovat v politice konfrontace a osamocení. Pro začátek by se mělo snažit napravit své vztahy se Spojenými státy, Evropou a dalšími národy, a poté začít pracovat na navrácení svého místa ve světové politice, Rusko muset respektovat svobodu svých sousedů.

Děkuji vám.

V sdělení včera ráno v Bílém domě, prezident Bush obvinil Rusko "týrání a zastrašování" v jeho zacházení s Georgií. Toto je text jeho poznámek.

Doporučuji také číst to co není v textu, ale mezi čádky, například schůzky G8, které si vydobyl putin v roce 2000 se znovu staly schůzkami G7.

Nemám co dodat. Dej bože Čechům, alespon ́ takového prezidenta. Amen.

http://www.nytimes.com/slideshow/2008/08/11/world/20080811GEORGIA_index.html

Přeložil Vladimír Daníček M.D.

Autor: Vladimir Danicek | sobota 16.8.2008 16:08 | karma článku: 16.62 | přečteno: 1630x

Další články blogera

Vladimir Danicek

Umělá inteligence není umělá a už vůbec ne inteligence píseň a báseň pro Xavera

Ano, ano čtete dobře, umělá inteligence není v zásadě vůbec žádná inteligence a už vůbec ne umělá. Můj starší syn to trefně nazval „actual stupidity“, neboli skutečná blbost.

27.2.2024 v 20:00 | Karma článku: 15.35 | Přečteno: 1563 | Diskuse

Vladimir Danicek

Přepis rozhovoru mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem. Dojem z Vladimíra Putina.

Rozhovor mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem jsem si poslechl velmi důkladně. Dělal jsem si při tom samozřejmě poznámky a vzalo mi to asi tak půl dne. Motto. Já jsem vám to říkal. Zase měl Daníček pravdu jako vždycky.

19.2.2024 v 7:28 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 2902 |

Vladimir Danicek

Evropa dostane zemní plyn namísto z Ruska z Izraele

To že je Izrael jedna ze zemí, s dostatečnými zdroji zemního plynu je známá věc. Dosud si necháváme naše ložiska zemního plynu pro sebe.

10.3.2022 v 13:20 | Karma článku: 17.02 | Přečteno: 499 | Diskuse

Vladimir Danicek

Vítězem voleb je Vít Rakušan je premiérem a STAN Sestaví vládu

STAN Piráty nepotřebuje. Piráti jsou mrtvá strana. Bez Víta Rakušana nikdo vládu nesestaví. Proto by byl hloupý, pokud by nežádal křeslo premiéra. Musí jednat tvrdě a nelítostně.

10.10.2021 v 8:56 | Karma článku: 11.91 | Přečteno: 794 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.03 | Přečteno: 371 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 44 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 294 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 513 | Diskuse
Počet článků 107 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3410

Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...