Rusko bylo donuceno prohrát válku s Gruzií

14. 08. 2008 8:00:23
Prezident Bush neměl pravdu pokud řekl, že může pro Gruzii v případě konfliktu s Ruskem udělat jen málo. Od roku 1968 je vidět pokrok světové společnosti a vliv na to co si mohou její členové dovolit dovolit. Navíc se ukázalo, kdo jsou vlivní a kdo jsou noví hráči světové politiky a Rusko se přesvědčilo o své nevalné reputaci ve světě.

Nesouhlasím s názory že Rusko válku vyhrálo. Rusko bylo tlakem hlavních hráčů světové politiky donuceno válku prohrát. To že pánové Putin s Medvděvem používaji rétoriku hrdinů jakými jsou pánové z Hisballahu, Iránu, Iráku a jiných teroristických organizací a států je smutný příklad toho, jak hluboko Rusko kleslo. Příklad - Izrael prohlásila po válce s Libanonem , že sice dal Hizballahu těřkou ránu, ale nedosáhla cílů osvobození vojáků a proto nepovažuje válku za vyhranou. Dosáhla sice vedlejších úspěchů a posunula hranici pásma beze zbraní s Francouzskou kontrolou 30 km do nitra Libanonu, ale to nepovažuje za vítězství. Zato Nasrala vůdce Hisballahu hrdě prohlásil prohlásil, Libanon válku vyhrál. A to je případ Medveděva. Medvědě to říká? No tak to říká. A co má jako být. Víte kolik lidí řeko různé věci? Rusko se zlobí? At ́ se klidně zlobí.

Rusko si dalo pře válkou následující cíle:

Pokořit Gruzii, a vráti ji do svě sfěry vlivu.

Vyměnit režim a zabrat Osetii.

Navíc chtělo ukázat, kdo je hlavním dědicem SSSR.

Francie a USA s pomocí představitelů pobaltských států, Ukrajiny a Polska dokázalo donutit Rusko přijmout smlovu o zastavení bojů a stahnutí se do původních pozic. USA pomohly Gruzii vojensky a o Putina se njspíš pokoušely mdloby, když viděl uprostřed války přistávat letadla US Force v Gruzii a na palubě Gruzínské vojáky nasazené v Iraku. Zcela nesouhlasím s prezidentem Bushem, že pro Gruzii udělal málo. On a Sarkozy pomohli Gruzii válku ve skutečnosti (pro česky mluvící čtenáře = de fakto) vyhrát. Vyvinuli obrovský mezinárodní tlak z EU a USA na Rusko a donutili ho stahnout se pod hrozbou tvdrdých sankcí. Nemylte se Rusko je existenčně závislé na Evropě. Rusko je taková Saudská Arábie s jadernými zbraněmi - má ropu, totalitní zkorumpovanou vládu a atomové zbraně. Dnes vlastně kromě dojmů, že něco vyrábí, nevyrábí nic. Kdo z vás si koupil ruský automobil v posledních 15 letech? Pokud se rozhodneme (a já jsem velmi pro abychom to udělali), že začneme kupovat ropu odjinud a vytvoříme náhradní (pro česky mluvící = alternativní) zdroje energie, Rusko padne. Můžeme začít právě s ropou z Baku vedenou přes Gruzii.

Je zajímavé, že vlasně všichni mí ruští přátelé (emigranti) nesouhlasí s ivazí, a shodujeme se s paraelou s rokem 1968, za který se mi stále někteří z nich omlouvají . Upozornili mě navíc na projev prezidenta Sakšviliho z 13,8,2008, který převzaly demokratické ruské sdělovací prostředky (česky mééééééééédia), ve kterém Sakašvili hodntí situaci mezi oběma státy a vyjadřuje naději na to , že v budoucnu, až se se situace ulklidní a vášně opadnou, se Gruzie s Ruskem znovu sblíží. Jaký rozdíl mezi jeho projevem a imperiální rétorikou Putina. Významná událost pro ruský národ se stala dnes, kdy Vakhtang Kikabidze (významný ruský a gruzinský umělec) odmítl převzít z rukou prezidrnta Medveděva řád družby a odvolal své podzimní koncerty (česky turnéééé) v Rusku. A mezi tím barbarští ruští vojáci v Gruzii kradou, loupí a plení jako vždy, že? Mimochodem víte co řekl maršál Koněv v roce 1945 v Praze na Staroměstském náměstípři pohledu na orloj? Éty časy mě na gruzavík nevlěézut. :-)

V Izraelském zdravotnictví učí mladé lékaře myslet a dělat závěry podle naásledujícího způsobu : Jaké byly problémy? Co jsme se ztoho naučili? Jaké jsme z toho vyvodili závěry? A jak změníme přístup v budoucu. Já navrhuji tento postup.

Jaké byly problémy :

*Gruzie skočila na návnadu Rusů (možná jí nic jiného nezbylo) a nechala se vyprovokovat k vojenské akci. Situace podobná jako v Sudetech v roce 1938. Tehdy Beneš nebojoval.

*Nadržené Rusko ve snaze dokázat svoji nadvládu se nechalo pozvat několika tisíci „nebohých a utlačovných" Osetinců a přispěchalo na pomoc podle plánu z roku 1968 v ČSSR.

*Rusko začalo mhutnou ofenzívu, jako v minulých statiletích, kdy kosilo všechny hlava nehlava, Rusy, Gruzínce bez výběru, bez dodržování základních mezinárodních úmluv a lidských práv (dosud ruští vojáci olupují gruzínské obyvatelstvo). To by se jistě hodilo k Švédům v 17-tém století , ale ne k dnešku.

*Do války se zapojilo mezinárodní společenství a pod pohrůžkou tvrdého postihu (česky sankcí) přinutilo Rusko se stahnout do svých původních pozic.

*Rusko nezískalo kromě mezinárodní ostudy nic. Popudilo si proti sobě své obyvatele a převším ruskou inteligenci včetně umělců. Jistě na mnohé stále působí vládní sdělovací prostředky. Rusku bylo zastaveno členství v G8 a nadále bude znovu G7 a to je jen začátek.

*Rusové mají problém ve shodě Mc Caina s Obamou a Sarkozym, kteří Rusko, mírně řečeno, nemají rádi a njspíš je ruská akce velmi potěšla.

monkey_business.jpg

Co jsme se ztoho naučili

*Vláda demokraticky zvoleného prezidenta Sakšviliho byla vnitřně posílena a Gruzie získala mezinárodní kredit.

*Rusko se po staletí nezměnilo. Patří dnes někam do pravěku a to i přes pozlátko, které rádo ukazuje. Vite, když oblečete opici do jacketu, gentlman se z ní nestane.

*Mezinárodní společenství ukázalo, že spojeními silami Evropy a USA je možné bez války zkrotit většinu šílenců na mezinárodní scéně.

*Něktré nové státy ES vyloženě potěšily svoji rozhodností a statečností a Ukrajina ukázala, že může být přínosem jak pro NATO tak ES. Sarkozy se projevil jako velký politik.

*Gruzie se jako stát ukázala být hrdou zemí a její obyvatelé dali svou statečností možnost světovému spolešenství jí pomoci , a ukázala, že se vyplatí bojovat a přinést oběti.

*Válka ve spojovacích a sdělovacích prostředcích je stejně důležitá jako válka na bojišti.

Jaké jsme z toho vyvodili závěry:

*Rusko má z ostudy kabát a celá situace je tragická kvůli tisácům zbytečně zabitých lidí, především Rusy. Putin s Medveděvem by měli stát u Haagského soudu po boku Karadžiče.

*O tom komu bude patřit Osetie nerozhodnou nejspíš Rusové, ale mezinárodní společenství a nejspíš to bude kompromis.

*Gruzie vyhrála virtuální (internet, sdělovací prostředky) válku, a Izrael se má od ní co učit.

*Kosovo i Osetie byly hrubé osudové chyby.

*Soudržnost mezinárodního společenství by se měla utužit a mělo by se začít uvažovat o změně současného systému, protože nadále není možné aby Irán nebo Rusko rozhodovali o událostech ve světě.

*Gruzie musí být přijata do NATO a mělo by se zvážit alespon ́ její přidružené členství v ES. To jí mimochodem umožní používat zbraně, ke kterým by se jinak nedostala. Nemyslíte si snad, že zbrojní odpad z Čech jim výzanmě pomohl (**).

*Přestože jsem silný euroskeptik, myslím, že s lidmi jako Sarkozy má Evropa budoucnost.

Dovolte mi si rejpnout, prosím. Osobně bych navrhnul Gruzii, aby použila Osetii jako úplatek a vnutila rusům Abcházii, ale muslimy nikdo nechce.

(**)Gruzie si dodnes stěžuje nato že nemohla dostat izraelskě zbraně (kromě bezpilotních letadel a podobně), Gruzie není členem NATO a tak ji Izraelci, vázaní smlovou s Ruskem (Rusko nevybavé Sýrii a Irán a Izrael nevybaví Gruzii, Ukrajinu a ostaní) nemohou přímo vyzbrojit.

Nemylte se it is not personal it is only business, mám ruské, gruzínské i americké přátele a všichni jsme kupodivu za jedno.

Dovolte abych Vám sdělil , že si velice vážím odborníků (česky expertů) Mladé Fronty, ale myslím, že ve většině věcí mám pravdu. Alespon ́ co se týká Gruzie tomu tak dosud bylo.

Někteří namítnou, že mnoho skutečností (česky faktů) chybí, ano máte zajisté pravdu. Budu rád za připomínky a doplnění. Na druhou stranu článek není nafukovací.

Autor: Vladimir Danicek | čtvrtek 14.8.2008 8:00 | karma článku: 21.48 | přečteno: 2181x

Další články blogera

Vladimir Danicek

Umělá inteligence není umělá a už vůbec ne inteligence píseň a báseň pro Xavera

Ano, ano čtete dobře, umělá inteligence není v zásadě vůbec žádná inteligence a už vůbec ne umělá. Můj starší syn to trefně nazval „actual stupidity“, neboli skutečná blbost.

27.2.2024 v 20:00 | Karma článku: 15.35 | Přečteno: 1563 | Diskuse

Vladimir Danicek

Přepis rozhovoru mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem. Dojem z Vladimíra Putina.

Rozhovor mezi Vladimírem Putinem a Tuckerem Carlsonem jsem si poslechl velmi důkladně. Dělal jsem si při tom samozřejmě poznámky a vzalo mi to asi tak půl dne. Motto. Já jsem vám to říkal. Zase měl Daníček pravdu jako vždycky.

19.2.2024 v 7:28 | Karma článku: 21.71 | Přečteno: 2902 |

Vladimir Danicek

Evropa dostane zemní plyn namísto z Ruska z Izraele

To že je Izrael jedna ze zemí, s dostatečnými zdroji zemního plynu je známá věc. Dosud si necháváme naše ložiska zemního plynu pro sebe.

10.3.2022 v 13:20 | Karma článku: 17.02 | Přečteno: 499 | Diskuse

Vladimir Danicek

Vítězem voleb je Vít Rakušan je premiérem a STAN Sestaví vládu

STAN Piráty nepotřebuje. Piráti jsou mrtvá strana. Bez Víta Rakušana nikdo vládu nesestaví. Proto by byl hloupý, pokud by nežádal křeslo premiéra. Musí jednat tvrdě a nelítostně.

10.10.2021 v 8:56 | Karma článku: 11.91 | Přečteno: 794 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 278 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 480 | Diskuse
Počet článků 107 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3410

Především jsem lékař, mám svoji kliniku a svoji společnost a mám rád svoji profesi.Jsem pravicově zaměřený člověk. Představuji své názory a svůj pohled s výhodou nadhledu od jinud!

Jsem známý tím, že pro pacienty, laiky, i veřejnost popularizuji a vysvětluji různá onemocnění tak, aby to pochopili.  Kolegové mě sice chtějí někdy zabít, neuvědomujíce si, že jejich učená vysvětlení laik nechápe a odcházejíc z ordinace je moudrý přesně tak, jako když do ní vstoupil.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...