Odevzdat novinářský průkaz a na hodinu padáka.

Děsí mě přístup zaměstnavatele Dnes k k novunáři podezřelému z trestného činu. Zatím není zločinec, zatím je podezřelý.


Poté co squatteři vnikli neoprávněně do cizího majetku, ukázalo se, že se tam s nimi nachází novinář deníku Dnes. Z hlediska práva není rozdíl mezi tím, jestli můj matek ničí pobuda, nebo novinář. Jak by se pan novinář asi tvářil, kdyby se mu někdo vloupal do bytu, nebo do bytu jeho rodičů začal mu ničit majetek a oháněl se novinářským průkazem s tím, že dělá reportáž o ničení cizího majetku.

V Izraeli bych ho prostě mohl zastřelit a měl bych k tomu ochranu celého právního systému. Ostatně podobné zákony  naštěstí  platí , i v mnohých,  jiných zemích na světě, a funguje to skvěle.  Po původním podezření ze zneužití zákona, se ukazuje, že zákon pomáhá účinně chránit soukromý majetek.

Novinář je především občan. A ani jeho profese mu nedává právo porušovat zákon, to by za chvíli mohli lupiči s novinářskými průkazy vyloupit banku, nebo spálit pár Romů v jejich domě a tvrdit, že jsou beztrestní, oni jen dělají reportáž o zločinu, svoji novinářskou práci. Tenhle patent fungovat nebude.  Padáky by měl dostat nejen pan zpravodaj ale i ten kdo ho poslal.

Dále bych se rád zeptal předsedy svazu novinářů, co na to etika, neměli by pánové také odevzdat své novinářské průkazy, kterými se ohánějí a na jejich základě chtějí dostat beztrestnost před zákonem, který porušili?

Znovu novinářský průkaz není průkaz beztrestnosti před zákonem. Novinář musí dodržovat zákony jako každý jiný. Proto doufám, že pan zpravodaj bude potrestán podle práva, jako ostatní squatteři, protože zákon nerozlišuje mezi squatterem a novinářem.  Dále bych ho rád poprosil, ať přestane na stránkách idnes brečet, že mu nezavolali právníka a vzali mu tkaničky od bot.  To by mě opravdu dojal.

A co vy na to pane šéfredaktore Čásenský. Jaký je Váš názor.

Autor: Vladimir Danicek | neděle 13.9.2009 22:00 | karma článku: 30,14 | přečteno: 4093x